Růžový tank - dříve opěvovaný symbol záchrany naší vlasti před nacisty.... jak je na tom dnes?

19. 5. 2017

Růžový tank... jistě znáte. Kdo neví - tak poskytujeme krátkou citaci z Wikipedie: 

Tank číslo 23, nazývaný též Smíchovský tank, byl od července 1945 umístěn jako památník osvobození Prahy Rudou armádou (někde zmiňován jako památník sovětských tankistů) a konce 2. světové války na 5 metrů vysokém kamenném podstavci na smíchovském Štefánikově náměstí (od roku 1951 náměstí Sovětských tankistů, od roku 1990 náměstí Kinských). Tank byl v 50. letech prohlášen národní kulturní památkou.

V dubnu 1991 ho výtvarník David Černý přetřel narůžovo, za což byl krátce stíhán, a po uvedení do původního stavu tank znovu přetřela narůžovo skupina poslanců. Od té doby je monument známý pod názvem Růžový tank. Následně přišel o status národní kulturní památky, 13. června 1991 byl z náměstí odstraněn, nějakou dobu byl vystaven ve Vojenském muzeu Kbely a nyní je vystaven ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.

 

Jistě nyní všichni vědí co je a dříve byl růžový tank. Bohužel tento symbol osvobození Rudou armádou byl zesměšněn pseudoumělci a pseudopolitiky. Tímto činem došlo k znevážení činů našich osvoboditelů, díky nimž dnes můžeme hovořit česky namísto německy. Dnes jeho pouť zakotvila v Brně na náměstí Komenského jako součást výstavy Kmeny 90. 

Parta slušných lidí si ale řekla, že to je znevážení našich osvoboditelů a tank zakryla plachtou s nápisem - slušní lidé. Vida, říkáme si... alespoň pár slušných lidí mezi námi. Opět ale jsou tu i protiklady jež využijí náš právní systém samozřejmě, takže tito slušní lidé mají být za svou činnost pokutováni, místo toho aby se někdo zamyslel nad tím, zda si nepočínají správně, poukazujíc tímto činem na to, že ta svoboda k nám nepřiběhla sama a neměcká armáda nevyhynula po přeslici, jak se možná někdo domnívá. 

Dáváme k dispozici odkaz na celý článek s detaily.

Autor: 
Admin