Důstojný průběh májových oslav

7. 6. 2017

Okresní výbor KSČM Příbram pořádal v májových dnech spolu se členy KČP, OS ČMS a dalšími levicovými spolky řadu významných tradičních akcí.

1. Květen, Svátek práce, byl opět setkáním všech těch, kteří nesouhlasí se současnou vládní politikou, jež směruje Českou republiku do nadvlády kapitalistických národních korporací, se zatahováním ČR do válečných konfliktů a brojením proti Rusku! Soudružka Kroftová a další řečníci na náměstí 17. listopadu poukazovali také na špatné podmínky našich pracujících, a už se týkají mezd nebo dodržování osmihodinové pracovní doby, za kterou naši předci bojovali již celá staletí. Oslava Svátku práce byla zakončena májovou veselicí v Jihočeské restauraci. Účastníci nejen z řad komunistů se při výborné produkci skupiny ESO dobře bavili.

Tradiční pietní akty byly uspořádány 5. května u pomníků obětí fašismu ve 2. světové válce na Nové Hospodě, na Hvězdičce, Příbramském a Březohorském hřbitově. Své projevy zde přednesli soudruzi Příhoda a Borák a soudružky Humlová a Remešová. Upozornili zejména na to, kdo nás skutečně osvobodil, kdo položil své životy a také na to, jak se dnes překrucuje historie. Na Nové Hospodě se k uctění památky obětí připojil i současný osadní výbor. 

8. květen patřil i přes špatné počasí uctění památky padlých a zavražděných fašisty v Podlesí. Následoval pochod k bunkrům na Třemošné a celé odpoledne bylo zakončeno opékáním špekáčků a besedou mezi účastníky.

Velice důstojným završením těchto květnových oslav bylo uctění památky rudoarmějců a místních obyvatel při střetu s německými okupanty na Slivici již vlastně v prvních mírových dnech roku 1945.

Pietní akt se konal 10. května 2017 za velmi dobré účasti komunistů, příbramských občanů a hostů z OV KSČM Beroun, Kutná Hora, Rakovník, Mladá Boleslav a Středočeského krajského výboru KSČM, kteří položili květiny jako poděkování padlým za osvobození naší vlasti. Hlavní referát přednesla předsedkyně OV KSČM Příbram s. Věra Kroftová, mezi hosty vystoupil Jiří Pokorný za KČP. Všichni mimo poděkování osvoboditelům vyjadřovali obavy ze současné politické situace ve světě. Zazněl požadavek, aby ČR vystoupila z NATO. Kritika padla i na politiku ČR, která podporuje vznik válečných ohnisek, jež ohrožují MÍR na celém světě. Vyzvali všechny přítomné, aby nedopustili to, co zažili naši rodiče a prarodiče – hrůzy válečného běsnění.

Májové oslavy proběhly také v Dobříši, v Jincích, v Sedlčanech a dalších místech našeho okresu. Organizátoři májových oslav děkují vám všem za účast a podporu v boji za udržení míru v celém světě!! 

Autor: 
Za VV OV K SČM Příbram Zdeněk Borák