Výlet do Salzburku

5. 9. 2017

S chutí jsem si přečetl článek Josefa Skály v Halo novinách. Zhrzené mrákoty, akutní priority. Byl pro mne podnětem k zamyšlení o dvou politických figurách. Jeden odchází, druhý přichází. Co spolu pekli a co upekli? To uvidíme později. Prezident Macron si udělal výlet do Salzburgu. Skvělá volba. Hezké město, krásné panorama hradu a hor, a k tomu ještě ty Mozartovy koule. Prostě paráda. Prezident není žádný sobec, aby si to užíval sám jen se svojí ženou. Ke svému setkání s rakouským premiérem  si pozval ještě našeho premiéra Sobotku a slovenského premiéra Fica. No, zase tak přející  asi není, ušetřil rakouskému hostiteli za oběd, když nepozval představitele Polska a Maďarska. Říká se, že to bylo proto, že poněkud zlobí, a každé zlobivé dítě musí být trošičku potrestáno. V naší humánní společnosti trest spíše spočíval v tom, že tatínek spíše lehce pozvedl obočí , nedal dětem zmrzlinu a  nepustil  je k televizi. Možná už při předkrmu začal Macron servírovat vybraným hostům vedle aperitivu něco, co nese název sociální dumping. Dá se předpokládat, že zase tak překvapivý předkrm to nebyl, Sobotka s Ficem jsou přeci  pro tu proklamovanou konvergenci, slovně určitě, ale jak jí docílit ve stávajícím systému, to je oříšek  pro tu čtveřici profesionálních hráčů, když nedrží zrovna ty nejlepší karty.

Macron vynesl kartu nekalé konkurence našich řidičů, kteří křižují francouzské dálnice za mzdu, za kterou by se Francouz nezvedl ani z postele. No, není to dáno leností Francouze, ale zcela jinými platovými a výdajovými položkami. Pokud Macron chce, aby naši řidiči brali vyšší platy, tak mu můžeme tleskat, jenže ono mu jde pouze o to, aby naši řidiči nedělali konkurenci těm francouzkým. Tak trochu tato karta nese znak tlaku francouzských odborů, se kterými se chudák Macron ještě bude dost a dost potýkat, tak jim chtěl ukázal dobrou vůli. Ono totiž destruovat sociální stát, kde je uvědomnělý občan a silné odbory, bude vyžadovat pěkně dlouhou a úmornou šichtu. Macron si nemůže přeci myslet, že nadhozením sociálního dumpingu Sobotkovi a Ficovi něco změní. Případných českých a slovenských instalatérů ve Francii  není ani zdaleka tolik, jako těch polských. Přes všechny řeči o konvergenci se za posledního čtvrtstoletí a posílání dotací z EU,  k žádnému přibližování životní úrovně a zejména mezd nedochází, s jedinou výjimkou platů evropských poslanců a komisařů.

Nemůžeme brát přeci vážně tvrzení, že Macron tlačil  při setkání se  Sobotkou  a s Ficem na zvyšování mezd, aby se zaměstnancům nevyplatilo jezdit za prací do Francie, kde nyní pracují a berou práci domácím. Kdo vnímá, v jakém systému žijeme a jak funguje hospodářství v Evropě, tak vůbec nechápe, co svým návrhem Macron zamýšlel. Pokud by myslel vážně omezení údajného sociálního dumpingu, tak by musel o něm jednat se všemi  východními státy Evropy, které mají skutečně dumpingové mzdy. Ty mzdy však odrážejí dost mizernou ekonomickou realitu a tu skutečnost, že tyto státy jsou koloniemi západních států a mezinárodního kapitálu. On totiž ten globální kapitál žije právě z těch rozdílných platů. Právě proto se posouvá dost děsivou destrukční rychlostí po zeměkouli, vysává a ničí místní společnosti. Čím větší rozdíl, tím větší profit. 

Výrok z jednání “jednotný evropský trh a volný pohyb pracovníků nemají za cíl zvýhodňovat země, které prosazují oslabování sociálních práv. To v našich zemích živí populismus a narušuje důvěru v evropský projekt," který uvedl Macron, nemohl myslet  ani trochu vážně.

Celé divadýlko pod horami mohlo mít ještě jeden důvod, a to ten, že chtěl Macron hodit vidle do V4, do uskupení, kterému částečně sekunduje i Rakousko v určitých, zejména migračních otázkách. Pokud tomu tak bylo, tak jen ukázalo servilitu našeho chrabrého i toho slovenkého premiéra, kteří za nějaké vzdušné zámky či přísliby na jejich osobní profit, politický posun do Evropy, nebo že se Česko a Slovensko zařadí mezi VIP v EU, nebo vše dohromady. To, že podrazí partnery v Polsku a Maďarsku? No co, to je přeci v politice normální, a u některých politiků normálnější. Co ten Svatopluk říkal o těch prutech? Možná  náš a slovenský premiér neví, do kterého svazku prutů patří. Kde budeme hledat oporu až nás podrazí ta západní Evropa?

Autor: 
Josef Švarcbek, kandidát KSČM pro volby do PSP ČR v Plzeňském kraji
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM