Tři minus vládní koalici

2. 10. 2017

Záznam na ČT - http://prima.iprima.cz/partie/01102017


Předvolební televizní Partie na TV Prima se zúčastnili předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Všichni tři se v korektně moderované diskusi vyjadřovali k aktuálním otázkám domácí i zahraniční politiky. Úvod patřil loterii »Účtenkovka«, která má podporovat elektronickou evidenci tržeb.

»Je otázkou, jestli to nebude dražší než samotný výnos EET,« zapochyboval Filip. »Je to asi poučení z některých států, kde, aby občané účtenky vyžadovali, to podpořili tím, že se slosovávají. Někde to mělo význam, snad v Asii se to lidem líbilo a běželo to několik let. V Evropě to moc velký efekt nemělo, lidé jsou buď zvyklí si účtenky brát a vezmou si ji, nebo nevezmou, i když jim ji budou nutit. Jsem na to zvědav a vyhodnocení až po roce se mi zdá příliš pozdě,« řekl předseda ÚV KSČM.

»Nejlepší by bylo elektronickou evidenci zrušit,« mínil Kalousek s poukazem na udávání prodavačů a hostinských. »Rušit teď EET nemá smysl,« uvedl Filip v reakci na Kalouskovy výpady. Je ale potřeba, aby měla nějakou koncepci. Plátce by měl být stanoven podle výše obratu nebo podle toho, zda jde o plátce DPH. »Kdyby to bylo od tři čtvrtě milionu korun obratu, kdy je povinná přihláška k DPH, nemáme s tím problém. Pokud jde o zrušení EET, nepovažuji za dobré, aby se u těch velkých něco takového zrušilo. Stát to potřebuje a oni také,« je přesvědčen Filip.

Známkování vlády

Všichni tři lídři se pak vyjádřili k politické situaci. Jakou známku by dostala tato vláda? ptal se moderátor.  »Vláda by ode mě dostala tři minus, protože v první etapě svého vládnutí musela odstraňovat zásadní vady vládnutí pravicové koalice ODS a TOP 09 s Věcmi veřejnými. KSČM také souhlasila s řadou opatření vlády. Ve druhém období začala vláda realizovat svůj vlastní program, toto období se ale zkrátilo tím, jak rychle se mezi sebou ty tři vládnoucí strany pohádaly. V prosinci loňského roku to už bylo poměrně neudržitelné, takže my jsme v lednu letošního roku navrhovali zkrácení volebního období. Kdyby se to podařilo, nemuseli jsme se dočkat takových obludností, jako bylo vzájemné obviňování předsedy a místopředsedy vlády, vylučování z vlády apod. Bylo to opravdu nechutné,« připomněl Filip.

»Známkovat se určitě nechci. Pro KDU-ČSL je důležité to, že se podařilo prosadit 80 % našich priorit,« řekl Bělobrádek. Zdůraznil, že ve vládě se hádaly především ČSSD a ANO.

Největší průšvih

Filip za největší průšvih vlády označil zákon o registru smluv. Nejde podle jeho slov o nic protikorupčního. »Je to protiústavní zákon, který do českého právního řádu zavedl nerovnost vlastnických forem. Veřejné vlastnictví má méně ochrany a méně práv než soukromé vlastnictví,« uvedl Filip. »Každý solární baron, který vybírá ze státního rozpočtu miliardy korun, má více práv a méně povinností než městská teplárna, která ze státního a obecního rozpočtu nečerpá nic. Navíc (solárníci) sahají přímo do kapes občanů.«

Pokud jde o zákon o státní službě, který vznikal ještě pod taktovkou ODS a TOP 09, vláda se podle předsedy komunistů nechala vydírat pravicovou opozicí, přestože měla v rukou návrh zákona z roku 2002. Kdyby byl přijat, byl mnohem lepší než ten z roku 2014.

Pokud jde o politickou kulturu, podle Filipových slov se jen zhoršovala, od ledna jsme byli svědky neustálých hádek, kdy vláda překážela sama sobě.

Spravedlivé důchody

Dalším tématem debaty byl sociální systém. Jak by se k němu měla příští vláda postavit? »Jasně že by měl být solidární a průběžný, protože ten se za více než století ukázal být neporazitelný. Je to jen otázka parametrů. Současný systém je stabilní do roku 2035, ale jsem přesvědčen, že se o parametrech systému jednat má. Je to opravdu věc, která není na jedno volební období, čili nemůže o tom jednat jen vládní koalice, ale vždy o něm musejí jednat s celou politickou scénou,« řekl Filip. Podle něho by valorizace měla být rozdělena na pevnou částku a na částku procentní, protože starodůchodci, kterým se důchod vypočítával z jiných mezd, jsou na tom biti.

KDU-ČSL pak podle Bělobrádka uznává princip zodpovědné solidarity. »Ať lidé, kteří chodí do práce, mají slevy na daních,« navrhl Bělobrádek. Kalousek nepřekvapil, rád by opětovně oživil druhý pilíř důchodové reformy.

Řeč se stočila i na minimální mzdu. Minimální mzda ve výši padesáti procent průměrné mzdy je potřebná, připomněl Filip návrh KSČM z roku 2013, podle něho nyní činila minimální mzda asi 14 000 korun.

Migrační krize

Dalším tématem byla migrační krize a kvóty. »Evropa v této zkoušce neuspěla. Neměla program, který by řešil příčiny migrace. Výpalné Turecku byl nesmysl. Tři miliardy euro, které dostalo Turecko, měly být věnovány na ochranu hranic Schengenského prostoru. Kvóty jsou typickým příkladem úřednického protinárodního rozhodování Bruselu. Proti těm státům, které nikdy neměly žádné kolonie, a tedy z nich nemohly čerpat zisky,« prohlásil Filip. Ti lidé sem nesměřovali, řekl na adresu migrantů. Také tu nezůstávali, jestli jsme je přijali, nebo ne, nemělo žádný vliv.

Konfliktním tématem byla v diskusi zahraničněpolitická orientace republiky. »Mrzí mě, že europoslanci KDU-ČSL a TOP 09 hlasovali pro sankce proti nám, pokud nebudeme přijímat migranty. Jejich hlasování hodnotím velmi negativně,« řekl Filip úvodem. Pokud jde o vztah ke světovým velmocem, jsme na prahu multipolárního světa a KSČM navrhuje novou mezinárodní bezpečnostní konferenci v Evropě, která by nahradila Helsinský proces. Chceme, aby území Evropy nebylo válčištěm. Ale to by musely garantovat velmoci: Rusko, Čína a USA. To také jsou stálí členové Rady bezpečnosti.

Řešit příčiny

Kalousek označil za největší hrozbu pro ČR Rusko, s čímž Filip nesouhlasí. »Jsem přesvědčen, že největší hrozbou pro Evropu jsou chaos způsobený migrační vlnou a nestejný metr. Kdyby Evropa chtěla skutečně řešit migrační krizi, musí řešit příčiny. Nemohly by si Itálie, Franci a Německo nechat peníze, které nezaplatily Libyi, když ji pomáhaly rozbíjet. A nemohou po nás chtít, abychom participovali na tom, co oni zavinili,« zdůraznil.

Nechceme se smířit s dvourychlostní Evropou. Česká republika má na víc, jsme schopni organizovat zemědělskou výrobu tak, abychom byli potravinově soběstační. Tak je potřeba nastavit nová pravidla pro české zemědělce. Je potřeba změnit dotační politiku, ochránit naše zemědělce a podpořit je, aby byli konkurenceschopní, požadoval Filip, když se řeč stočila k problémům zemědělství a potravinové bezpečnosti.

Autor: 
Jiři Nussberger
Zdroj: 
Haló noviny