Španělská vláda si prostřeluje obě nohy

2. 10. 2017

Záznam na ČT - http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/217...


Zděšení z vývoje situace ve španělském Katalánsku, kde probíhalo referendum o případném osamostatnění, vyjádřili v Otázkách Václava Moravce europoslanci Kateřina Konečná (KSČM), Stanislav Polčák (STAN) a Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Násilné bránění referendu, k čemuž přistoupila španělská centrální vláda, je takové, jako by snad ani nešlo o členský stát EU.

V úvodu debaty europoslanci probrali problém s českým tuzemákem (jehož esence obsahují prý látky škodlivé lidskému zdraví), což může u českých občanů dále ubližovat evropské myšlence. I když je správné chránit lidské zdraví, odborné studie nemají jednoznačné závěry. »Evropa však stojí před daleko závažnějšími problémy, než zdali budeme používat rumovou tresť, či nikoli. Je to otázka na české kontrolní orgány, které měly daleko dříve vyvíjet tlak na výrobce. Výrobci si však mnuli ruce do poslední chvíle a zvyšovali své zisky,« řekla k tématu Konečná.

»Pětaosmdesát procent potravin se u nás prodává v řetězcích. Kdybychom měli lepší ochranu malých prodejců na vsích, na menších městech, neměly by řetězce takovou sílu a nemohly by dělat takové politiky, jako je dvojí kvalita potravin,« uvedl Svoboda k souvisejícímu tématu, čímž nahrál na smeč Konečné. Vadí jí toto pokrytectví. Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka tři roky nekonal, ačkoli znal i výsledky analýz, které zadávala již cca od roku 2014 europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Aktuální Jurečkovy aktivity proti dvojímu standardu potravin, ale i výroky eurokomisařky Jourové, Konečná hodnotí pouze jako účelovou volební kampaň. Vyčetla také, že když komunisté navrhovali zákon o významné tržní síle, aby se i malí čeští prodejci dostali do obchodních řetězců, nezískali podporu. Poté, co Polčák tento komunistický návrh označil za »paskvil«, opáčila slovy: »Mohli jste přece z návrhu udělat geniální zákon, ale jednodušší je říci, že je to paskvil…«

A co na to Merkelová a Macron?

Názorová shoda mezi řečníky nastala v otázce násilí ze strany centrální španělské vlády provázející referendum v Katalánsku. Europoslanci souhlasně požadují odsouzení takovéto praxe Evropskou komisí. Použití gumových projektilů a policejní zásahy jsou za hranou, »španělská vláda se střílí do vlastní nohy,« řekl Svoboda, na což navázala Konečná. »Španělská vláda si prostřeluje obě nohy.« Jediným výsledkem bude obrovská naštvanost lidí, kteří tak budou vehnáni do náruče separatistů a extremistů, a to nejen ve Španělsku, ale i v dalších členských státech EU. Ukazuje se tedy, že »problémy s demokracií máme ve více členských státech Unie, než se domníváme, a pokud je v současné době módou poukazovat jen na Polsko a Maďarsko, teď se k tomu přidává Španělsko,« pokračoval Svoboda.

Zda k rychlému odsouzení brutálního bránění katalánskému referendu dojde i od špiček zemí EU, o tom Konečná zapochybovala. »Neustále jsme jako východ a střed Evropy bráni jako ‚něco jinde‘. Jak je možné, že neslyším paní kancléřku Merkelovou nebo pana prezidenta Macrona, jak tuto věc odsuzují? To je fatální selhání,« zakončila debatu.

Autor: 
Monika Hoření
Zdroj: 
Haló noviny