Filipův kritik a místopředseda KSČM Skála k debaklu ve volbách: Musí dojít k zásadní změně. Nebudu nikoho jmenovat…

21. 10. 2017

ROZHOVOR Místopředseda KSČM Josef Skála říká, že v KSČM musí dojít k zásadní změně. Vyjádřil se k příčinám neúspěchu strany ve volbách. Nevylučuje ani personální změny. Nejprve si to ale musí zodpovědné osoby vyříkat mezi sebou a musí proběhnout vnitrostranická debata.

Co říkáte výsledku voleb do Poslanecké sněmovny?

Volby ukázaly, že lidé chtějí zásadní změnu. Mají už dost těch problémů, které se hromadí po dlouhá léta. Bohužel naději na změnu s námi spojili s mírou menší, než jsme všichni očekávali. Bohužel ji spojili s jinými subjekty.

Proč svou naději spojili s někým jiným?

Některé jsou takzvaně neokoukané, to jim trochu pomáhá. Jiné mají více prostředků, mediálních nástrojů a tak dále. My tu ale nejsme od toho, abychom kritizovali voliče a sváděli to či ono na něj.

Co teď?

My se musíme naprosto zásadně zamyslet nad lekcí, kterou jsme právě dostali. Já jsem člověk, který v tomto směru dává podněty dlouhodobě a nemusím si hrát na generála po bitvě. Musíme se vrátit k tomu, o čem byl náš hlavní spor na našem IX. sjezdu vloni v květnu. A to tedy, co je pro nás prioritou. Tedy to, co říkali někteří jiní, nebo snaha uplatnit koncepci, která bude efektivně čelit tomu, aby naše témata, která jsme léta překládali my sami a byli jsme za to ostrakizováni, nám nebrali jiní. Abychom dokázali přinášet vlastní přidanou hodnotu a reálná řešení u věcí, o kterých ostatní jen mlhavě hovoří. A aby tento náš vlastní přístup byl naprosto rozeznatelný od přístupů jiných. To se týká migrační krize, neuspokojivé situace na trhu bydlení v Praze i v jiných městech, sociálních témat, korupce, rozprodeje národního bohatství. Nám se to daří nedostatečně. Tyto volby to potvrdily způsobem velmi výrazným.

Mělo by vedení strany dát své funkce po neúspěšných volbách k dispozici?

Jsou to druhé volby po sobě, které dopadly výrazně jinak, než se očekávalo, to je pravda. To, na to se ptáte, nechci předjímat. Já osobně budu bojovat za zásadní změnu v náplni a prezentaci politiky KSČM, což koneckonců dělám již nějaký čas. Chci věřit, že se nám podaří tuto změnu uskutečnit. Taková změna je závislá na tom, zda lidé ve stranických strukturách se s takovou změnou ztotožní, či ne. Pak to může mít – připusťme – personální souvislosti. Já v této věci nechci teď nikoho vystrkovat do popředí. Nejprve si to musíme vyříkat mezi sebou a teprve poté to sdělit veřejnosti.

Takže nevylučujete, že by mohlo dojít k personálním změnám…

To závisí na těch z nás, kteří za výsledek voleb nesou největší odpovědnost a kteří dostali nejvíce prostoru v mainstreamových médiích a televizích. Já si na to vyslechnu jejich názor. Nechci dopředu říct to, či ono. Ale určitě musí dojít k zásadní změně. A taková změna mívá i personální dopady…

Lze říci, kdo nese hlavní odpovědnost?

Neberte to jako mou zbabělost, ale považuji za férové vyříkat si to ve vlastních řadách a pak s tím jít před veřejnost… Omlouvám se, ale diplomaticky se vyhnu odpovědi.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Filipuv-kritik-a-mistopre...

 

Fotogalerie

Příprava techniky
Petr Šimůnek
Pavel Kováčik
zázemí
registrace novinářů
Jiří Horák
poslední info
tisková mluvčí
Josef Skála
novináři a oběť
Vojtěch Filip
sledování výsledků
poslední napětí
novináři
Zdroj: 
Parlamentní Listy