Z desátého zastupitelstva Středočeského kraje

25. 10. 2017

24. října proběhlo 10. zastupitelstvo Středočeského kraje

Dalo by se nazvat změnové.  Po nezbytných procedurách bylo navrženo do programu zařadit informace o čerpání investičních akcí a také byly navrženy změny v Radě kraje.  Na základě vypovězení koaliční smlouvy ANO a nové spolupráce ČSSD, ANO za programové podpory KSČM se pak strhla dost ostrá debata zejména mezi dosavadními koaličními partnery o tom, kde je pravda, kdo porušil koaliční smlouvu atd. Došlo opakovaně na urážky, tak na návrh Petery byla ukončena diskuse, obvykle jsme proti tomu, ale v tomto případě to bylo skutečně na místě.

Pro zařazení informace o čerpání investic bylo 39 zastupitelů, návrh na změnu složení Rady podpořilo 36 přítomných. Celkový program byl schválen 37 hlasy.

Pak probíhalo projednání změn v Radě. ODS navrhla pauzu 90 minut! To podpořilo 22 členů. Schválili jsme návrh hlasovat veřejně a najednou.

Pak současní radní za STAN představovali úspěchy svého panování. Bylo to dlouhé čtení, když četli podrobnosti a záznamy, prostě zdržovali. Tak padl návrh na ukončení diskuse, podpořilo ho 35 zastupitelů, ale i tak se diskutovalo mezi rozpadlou koalicí ještě dlouho.

Pak konečně byla zvolena 36 hlasy nová Rada, kdy se noví kandidáti představili i předsedové výborů. Uvolněných členů bude 16 jako dosud. S kandidátky odstoupil Marek z Nezávislých Středočechů z pozice šéfa kontrolního výboru, nebyl podpořen návrh STAN na šéfa kontrolního výboru Macháčka. Kontrolní výbor se tak bude řešit příště.

Schváleny byly dotace z Fondu hejtmana pro 9 obcí napříč krajem, investiční dotace pro nemocnice, do Benešova rekonstrukce MOJIP, Kolína (náhradní umístění porodnice), Mladé Boleslavi (havarijní stav vstupní haly), Příbrami (stavební úprava interny). Naše zastupitelka Fialová se zeptala, proč nemocnice Příbram nedává nic ze svého na rozdíl od ostatních, je to proto, že má hodně akcí, které financuje sama.

Probíral se naposledy neschválený plán investic, opakovala se tam investic do cizího majetku do opravy opěrné zdi v Buštěhradu, který je převeden na město. Měli jsme návrh řádek vypustit a chtěli řešit situaci dotací. Vypuštění neprošlo, ale bude se to řešit.

Plán investic s řadou nových akcí prošel a stejně tak i zásobník projektů.

Pak následovaly 2 majetkové body, úplatné nabytí v Mělníku a budoucí výkup v Jiřicích.

Pak se řešil společný bod s ČSSD ohledně stavu investičních projektů, malé čerpání 6% v pololetí, na konci září 11%) se řešilo už na posledním zastupitelstvu a nový radní bude mít pořádný kus práce před sebou.

Zpráva o činnosti Rady proběhla bez diskuse a byl konec.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda klubu zastupitelů KSČM, Středočeský kraj