Vánoce mezi horníky

2. 1. 2018

V Hornickém muzeu Příbram končí v těchto dnech bohatý vánoční program zaměřený pro děti a školní třídy. V areálu dolu Anna se mohly podívat na to, jak se o Štědrý den v dolech pracovalo a proč horníci museli do díla i v tento den. Zažily vánoční šichtu v Prokopské štole a užily si i jízdu důlním vláčkem k jámě hluboké 1600m, u které se nacházel vánoční stromek havířů. Poté nahlédly do vánočně vyzdobené světnice skromného havířského obydlí, kde je čekalo i překvapení.

„Každoročně oceňuji, jak hornické muzeum velice poutavou a živou formou seznamuje dnešní generaci s těžkým životem havířů a s jejich významem pro celou společnost a její rozvoj,“ ocenil akci předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který se pak společně s dětmi přesunul i do hornického domku na Březových horách.

V typickém hornickém obydlí tu vládla také vánoční atmosféra. Světničkami se linula vůně pečiva, přítomní za doprovodu kytary zpívali lidové popěvky, u stolečků se mohli seznámit s tradiční výzdobou i umem tvůrců lidových řemesel, vše si navíc mohli i sami vyzkoušet - pečení reliéfních perníčků, zdobení svatých obrázků, výrobu korálkových ozdob, lití olova a v neposlední řadě malování betlémových figurek – chlebáčků.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj