Čtvrt století samostatného českého státu

18. 1. 2018

Letošní první leden, Den obnovy samostatného českého státu, má pro mne trpkou pachuť 25. výročí rozštěpení Československa. Státu, který by letos slavil 100. výročí svého vzniku. Ano, Češi a Slováci se po staletích za cenu velkých obětí vymanili z rakousko- uherské nadvlády. Oba slovanské národy získaly státní svrchovanost při zachování vlastního jazyka a kultury v nově vzniklém Československu, vždyť Rakousko-Uhersko bylo vnímáno pro národnostní útisk jako žalář národů.

Naše Československo za 75 let trvání prošlo obdobím první republiky, obdobím Protektorátu Čech a Moravy za osamostatnění Slovenského státu a poválečným obdobím až do roku 1993. Soužití ve společném státě nebylo nikdy bezproblémové, ale vždy v rozhodující míře převažovala chuť Čechů a Slováků rozpory řešit ku společnému prospěchu. Zvláště v poválečném období byly využity možnosti rychlého rozvoje ekonomiky na Slovensku, kde byla volná pracovní síla. Nové podniky - Slovnaft, Košické strojírny a hutě, strojírny v Martině a Povážské Bystrici, nové vysoké školství nejen v Bratislavě, ale i Košicích a Žilině, nový chemický průmysl v Komárně a Šale i vážská kaskáda a grandiózní Gabčíkovo. To vše samozřejmě vedlo k prudkému růstu životní úrovně na Slovensku.

Rozdělení Československa vrchností, bohužel volenými politiky, proběhlo nedemokraticky bez referenda. Čechům podsouvali nacionalismus Slováků, Slovákům ekonomický útisk ze strany Čechů. Obojí nebylo pravda, lidé to tak nevnímali. Rozdělení Československa bylo podle mne zradou národních zájmů obou našich národů. Došlo k silnému oslabení ekonomik a následně k vznášení sporných požadavků maďarskou a německou menšinou v obou nových státech. Taková je skutečnost. O pravdivosti svého mínění jsem se na Slovensku, kam léta letoucí jezdím na dovolenou, zatím vždy přesvědčil. Na Dunajci po mně dokonce chtěli mladí vysokoškoláci vysvětlení, proč Češi rozdělení požadovali, že to nechápou. Pokusil jsem se jim ten podvod na lidech přiblížit. Nakonec jsme se shodli a věřím, že i čtenáři Třešničky s tím budou souhlasit, že Češi a Slováci k sobě jako Slované měli, mají a stále budou mít nejblíže a rozdělení na tom nic nezmění. 

Autor: 
Ing. Antonín Bartoň