25. výročí založení Levicového klubu žen

18. 1. 2018

Jak ten čas letí! Již čtvrt století uplynulo od doby, kdy byly zakládány první Levicové kluby žen. Při příležitosti tohoto výročí se v Praze uskutečnilo celostátní setkání členek LKŽ, kterého jsem se měla možnost spolu s naší předsedkyní Věrou Svobodovou a dalšími členkami LKŽ ze Sádku Evou, Janou a Vendulou zúčastnit i já.

Členkou nejsem dlouho a na celorepublikovém setkání jsem byla poprvé. Proto mě překvapila srdečnost a radost, se kterou se členky navzájem vítaly, bylo vidět, že většina se dobře zná. V průběhu jednání se ukázalo, že řada z nich jsou právě zakládající a dlouholeté členky. Přítomné přivítala současná předsedkyně republikové rady LKŽ Květa Šlahúnková. V prvé části semináře vystoupil MUDr. Rostislav Čevela, který se s námi zábavnou formou podělil o své zkušenosti posudkového lékaře. Promítl film, jak se o seniory starají v některých jiných zemích. Radil nám, co dělat, abychom i jako seniorky zůstaly „stále mladé,“ což je důležité pro naše zdraví i spokojenost. Seznámil nás ale i s tím, co dělat, když už k nějakému poškození naší tělesné schránky dojde, jaké máme možnosti či právo na pomoc od státu, především finanční.

Odpoledne probíhala beseda, představovaly se zakládající členky. Velmi pěkné vystoupení dlouholeté předsedkyně Květy Čelišové bylo odměněno dlouhotrvajícím potleskem. Každý z nás obdržel brožurku vydanou k tomuto výročí. Členky ze všech krajů zde vzpomínají na uplynulých 25 let. To bylo akcí, které LKŽ organizovaly nebo se na nich podílely. Určitě to bude významnou inspirací i pro práci našeho klubu v dalších letech a získávání nových, hlavně také mladých členek. V r. 2016 se LKŽ z České republiky staly součástí Mezinárodní federace demokratických žen WIDF. 

Autor: 
Marie Borzová