Muzeum v Jílovém obohatila nová výstava o trampech

23. 1. 2018

Od soboty 13. ledna je až do 18. března v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy k vidění komorní výstava o životě trampských osad ve Zlatém kaňonu. Posázavský kaňon se táhne mezi Kamenným Přívozem a Pikovicemi a je starými trampskými osadami proslulý.

„Výstavka vás melancholicky přenese do teplejších dnů, kdy budete vyrážet do přírody. Muzeum se tématu ale věnuje poměrně hodně, mimo výstav spolupořádá i muzejní potlach,“ upozornil předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který zároveň navštívil i výstavu „Neuvěřitelný svět prvních zemědělců“.

Ta přibližuje život v mladší době kamenné a jejími autory jsou manželé Dana a Daniel Stolzovi. Představuje neolitické předměty ze sbírek několika paměťových institucí. Nejedná se ale o klasickou výstavu, snaží se téma představovat z více úhlů, pro více smyslů. Návštěvníci si tak obzory mohou rozšířit přes příběh mladé Sajetty, přes zvídavé otázky a odklápěcí odpovědi nebo přes multimediální prvky. Součástí expozice je i poměrně detailní model vesničky s okolím. Zájemci si mohou i potěžkat neolitickou sekeru a další dřevěné zemědělské nástroje, před historickým domkem se mohou obléci do dobového oblečení a udělat si fotografii, mohou poznávat zemědělské plodiny či se zabývat srovnáním režimu dne v pravěku a současnosti, zkusit si nadrtit mouku a mnoho dalšího.

Výstava bude přístupná až do 28. ledna.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch