V Jílovém si připomínají 50 let od vzniku Směr

28. 1. 2018

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy byla v sobotu 27. ledna zahájena netradiční výstava SMĚR "50".

„Obvykle v muzeích prezentujeme naše osobnosti, historické události, život našich předků, dnes si připomínáme družstvo, které svými výrobky zásobovalo celé Československo. Připomínáme si podnik a lidi, kteří jsou spjatí neodmyslitelně právě se zdejším regionem,“ podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který výstavu spolu s regionálním historikem Františkem Kovandou navštívil.

Výstava je zaměřena na místní závod na výrobu folií pro mlékárenský průmysl SMĚR, od jehož vzniku uplynulo právě 50 let. Vznik závodu i společenský život jeho zaměstnanců ostatně představil na vernisáži i jeho dlouholetý vedoucí Václav Doležal. 
Na konci šedesátých let byl znatelná tendence nahrazovat plnění mléka do lahví plněním mléka do nevratných sáčků z plastické hmoty, což přivedlo ke spolupráci místní JZD Rozvoj, Generální oborové ředitelství mlékárenského průmyslu v Praze a výrobní družstvo Směr, které bylo založené v roce 1952 a stalo se tradičním českým výrobcem hraček a výrobků z plastických hmot. Plány na vlastní závod na výrobu fólií začaly být diskutovány v červnu 1968, jak ostatně připomíná i vystavovaná kronika, a v květnu 1969 již byla zahájena vlastní výroba. Dostavba závodu pak probíhala až do roku 1978. Výrobní družstvo Směr zaznamenalo i mezinárodní úspěch. V roce 1989 přivezlo z Madridu I. cenu z IX. ročníku Asia Award.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj