Příbram: Zasedání zdravotního výboru kraje

23. 2. 2018

     Dne 7. 2. 2018 proběhlo v letošním roce již druhé zasedání zdravotního výboru kraje. Jednalo se o výjezdní zasedání, které se tentokrát konalo v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Tato nemocnice je jednou z pěti nemocnic zřizovaných Středočeským krajem. ,,Krajské“ nemocnice jsou významným poskytovatelem zdravotní péče ve Středních Čechách. Jenom Klaudiánova nemocnice má ve svém spádu cca 130 tisíc obyvatel. 

    V mladoboleslavské nemocnici přivítal zdravotní výbor kraje staronový ředitel JUDr. Ladislav Řípa. Na postu ředitele je více jak rok. Po tuto dobu se musel potýkat s řadou problémů, personálních, ekonomických a provozních, ale i s nedůvěrou klientů v nemocnici. Cíl měl, ale jasný. Uzdravit nemocnici a nadále poskytovat kvalitní zdravotní péči.

     Vedení nemocnice si plně uvědomuje, že i přes nepříznivou ekonomickou situaci je nutné rozumně investovat do rozvoje tak, aby tyto investice skutečně přinesly zvýšení kvality péče a efektivity poskytovaných služeb.

     S rozvojem a modernizací nemocnice bylo započato již v roce 2017 a v roce 2018 se bude i nadále pokračovat. Podpora těchto projektů je realizována za pomoci evropských a středočeských dotací. Za zmínku stojí obnova diagnostických přístrojů, kterými jsou například počítačový tomograf, magnetická rezonance, gamakamera SPECT a mnoho jiných projektů. Další zásadní věcí, která by měla být v letošním roce realizována je plánované otevření centrálního příjmu pacientů. To by mělo přispět k většímu komfortu pacientů při vstupu do nemocnice.

    Bohužel, v nemocnici a v jejím okolí je naprosto katastrofální nedostatek míst k parkování. V důsledku toho dochází velice často ke konfliktním situacím. Tento zásadní problém se smaží vedení nemocnice ve spolupráci s městem a krajem vyřešit  vybudováním parkovacího domu v areálu nemocnice s kapacitou až 700 míst. Samozřejmě, že to bude obrovská investice času, i financí, ale komfort, který budou moci pacienti využít, za to úsilí stojí. Nehledě k tomu, že část kapacity parkoviště by mohli využívat zaměstnanci nemocnice jako benefit od zaměstnavatele.

     Musím říci, že nadšení pro věc z pana ředitele přímo čišelo. Bylo vidět, že i ostatní členové managementu jsou pro věc zapáleni. Nedalo mi to a musel jsem se ho zeptat, kde bere tu sílu a energii na realizaci všech těch projektů, které nám předestřel. Dostalo se mi jednoduché odpovědi. Víte pane, já jsem patriot, bydlím zde ve městě a všechno co dělám v nemocnici, dělám pro naše občany i pro sebe a myslím si, že takto by to měl dělat každý kdo je v podobné funkci.  S názorem pana ředitele naprosto souhlasím.

     Doufám, že i ostatní členové zdravotního výboru kraje napříč politickým spektrem měli z Klaudiánovy nemocnice stejný pozitivní dojem jako já a budou se snažit z pozice svých mandátů o to, aby se takto rozvíjely všechny nemocnice kraje. Vždyť zdravotnictví se dotýká nás všech a je naprosto namístě bez ohledu na politickou stranu, tedy aspoň podle mého názoru, tento rozvoj všemi svými silami podpořit.

Autor: 
člen zdravotního výboru kraje Mgr. Jindřich Havelka,DiS.