ANKETA PL: Útočí G. Soros na demokracii nejen na Slovensku a v Maďarsku, ale i v ČR?

12. 3. 2018

Parlamentnilisty.cz: Jak informovala ČTK, maďarský premiér V. Orbán řekl, že v současném dění na Slovensku spatřuje rukopis George Sorose a jeho organizací, které dle něj utočí na vlády zemí, které se migraci brání - včetně Maďarska, Česka a Slovenska. Soros dle něj chce přeměnit Evropu v kontinent migrantů. Co si o tom myslíte?

Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM: Dobrý den, pan Soros má svou vizi světa a dostatek peněz k jejímu prosazování. Činí tak již dlouho prostřednictvím svých příznivců a následovníků, kteří spojili svuj profesní život s organizacemi závislými na jeho financích. Tomu nejde zabránit. Fenoménem pana Sorose je, že tak činí se soukromým kapitálem na rozdíl od tvarování společnosti a názorů prostřednictvím peněz daňových poplatníků. Nikdo si dnes nedělá iluzi, že tak nečiní všechny státy, které si nárokují velmocenskou pozici. Sorosovým fenoménem ale je činnost prostřednictvím občanské společnosti a otázkou pro filozofy je, jak dalece je myšlenka občanské společnosti společná s myšlenkou společnosti stavěné na demokratických principech zastupitelské demokracie. Zde spatřuji největší a možná i ústavní rozpor, a nedivil bych se budoucím reakcím spatřujících v jeho činnosti ohrožení současných společenských principů. Ať Soros jasně řekne, že součaná demokracie globálního kapitálů je v koncích a můžeme se začít bavit, co dále. My komunisté v tom máme totiž dávno jasno! 

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM: Ten rukopis v tom nevidí zdaleka jen Viktor Orbán. Silám, k nimž ta stopa vede, nejde jen o povolnost zemí V 4 k reexportu migrační vlny, vyvolané politikou západních metropolí, kterým říká Evropská unie pane. Cílem je decimovat vznikající vozovou hradbu proti jejich arogantní zvůli ve všech oblastech. Ve válkách, pustošících Střední východ i Sever Afriky, je víc "privátních armád", než těch v erárních mundůrech. Také politický útok na legálně zvolené vlády se vede hlavně "hybridními" strukturami, naoko "nevládními", ba "dobročinnými". Viktor Orgán má určitě i šťavnaté doličné předměty. Neměl by si je nechávat pro sebe, ale nabídnout světové veřejnosti.

Autor: 
L. Petřík
Zdroj: 
Parlamentnilisty.cz