Josef Skála: Ruské volby a prolhané horory

21. 3. 2018

Ústa mne svrbí ještě teď. Už od pondělních Událostí, komentářů k výsledkům ruských voleb. Tématem měla být i chemikálie »Novičok«, kterou prý Moskva napadla dezertéra své rozvědky v Británii. Na tenhle horor si však moderátor pozval britského ambasadora. Jako by tušil, že mu do něj »hodím vidle« dřív, než zazní, můj duel s poslankyní H. Langšádlovou (TOP 09) uťal dřív, než na slíbené téma mohla přijít řeč.

Ty »vidle« jsou víc než frapantní. Potvrdili mi to už tři experti. Na slovo vzatí a každý nezávisle na ostatních. »Novičok« není produktem, jehož pořízení si žádá bůhvíjak složité, natož utajované know-how. Jde o celou skupinu nervově paralytických látek na bázi organofosfátů. Už před mnoha lety se testovaly i v americkém Fort Detrick a britském Port Down (mimochodem jen kousek od Salisbury, dějiště »incidentu«, kolem nějž běží poslední humbuk). V někdejším SSSR šlo zase o laboratoř v Uzbekistánu, likvidovanou v 90. letech americkou stranou. Stop vedoucích právě tam, odkud zní další rusofobní horor v pořadí, uvádí seriózní zdroje ještě mnohem víc.

Pravým sólokaprem je však to, nač z televizní obrazovky nedošlo. Fakt, že »Novičok« je s to vyrobit i každý jen trochu znalý chemik. A tedy nejenom »ruští traviči v Salisbury«, které tam navíc nikdo neviděl. Na »fake news« jsou tu jiní »experti«. V »Centru proti terorismu a hybridním hrozbám«, prosperujícím z našich daní při ministerstvu vnitra. Námětů, jak by mohli být nakonec jednou i užiteční, se nabízí kvanta. Dnes aspoň dva právě na dané téma. Co takhle vyhlásit soutěž pro studenty chemie? S odměnou pro toho, který »Novičok« pořídí nejdřív i nejlaciněji. Oč víc bude motivovat, tím snáz na ni prý dosáhne i zdatnější středoškolák. Pak by nám, proč je to právě tak, mohla na kamery vysvětlit i hodnotící komise.

Z »mrtvého studenta Šmída na Národní« se vyklubal živý policajt pod dekou. Pak už seriál »fake news« nemá konce. V »chemických travičích« si libuje nutkavě. Od »zbraní hromadného ničení«, »zdůvodňujících« brutální agresi proti Iráku. Po »Asada vraždícího vlastní civilisty«, jenž málem vedl i k americkému útoku na Sýrii. Poslední trapas kolem »Novička« jim dává ránu z milosti.

Vladimira Putina volily víc než tři čtvrtiny Rusů. Spolu s komunistickým kandidátem sklidili skoro devět desetin hlasů. Ti, kdo by v Rusku rádi destabilizaci, vyhořeli jako papír. Theresa Mayová vrávorá nad politickou propastí. A na tom nic nezmění ani fantasmagorie o »chemických travičích«.

Josef SKÁLA, místopředseda ÚV KSČM