Komunisté tentokrát jenom pro děti

29. 6. 2018

Praha-Smíchov – Šachový klub při Obvodním výboru KSČ Prahy 5 ve svém sídle pořádá turnaje především pro nejstarší generaci. Ostatně důchodci tvoří téměř celou členskou základnu klubu. Na akcích vítají všechny mladé hráče, vyhlašují pro ně často samostatné kategorie, ale žáci a studenti tvoří zpravidla jen malou část startovní listiny.

V sobotu 16. června ale nastala významná změna. Na historicky prvním turnaji konaném zde u příležitosti Mezinárodního dne dětí směli hrát pouze děti do 15 let. I tak si ale dal hlavní organizátor a předseda klubu Josef Čermák na přípravě hodně záležet. Ředitelkou turnaje byla Jiřina Vávrová a hlavním rozhodčím zkušený Karel Vandas. K velmi příjemné atmosféře značně přispěla tajemnice OV KSČM Marie Kubovcová, pečující o občerstvení. Pití zdarma v parném počasí připravila dost. Zásobu párků, které prodávala za symbolické ceny, však musela pro velký zájem v průběhu dne doplnit. 

Odstartován byl jeden turnaj, ale vyhodnocovaly se dvě kategorie. Starší byli v menšině. Nejlepší z nich byla Lilian Vlachynská reprezentující ŠK Oáza Praha před svým oddílovým kolegou Tymoteuszem Ojrzyńskim (oba Polsko) a bronzovým Filipem Viktorem Hanzlíkem z ŠK Bohnice.

Přední místa ve společné výsledkové listině ale obsadili mladší žáci do 12 let. Absolutním vítězem se stal teprve osmiletý talent TJ Kobylisy Dominik Švadlenka. Pomyslné stupně vítězů doplnil druhý Jakub Tesař z Unichess a třetí Tomáš Dejmek z DDM Kolín.

Celý turnaj se konal ve velmi kamarádské atmosféře. Časový prostor potřebný k vypsání diplomů vyplnil skladbami na elektronické varhany Nikola Štefan. Ten také zpestřil fanfárami předávání cen. Všichni žáci, i ti, kterým se příliš nedařilo si odnesli maturitní vysvědčení vystavené Šachovým klubem při OV KSČM, balíček cukrovinek a knihu od nakladatelství Futura. Každému malému účastníku tedy zůstanou na návštěvu sekretariátu smíchovských komunistů krásné památky.

Fotogalerie

Autor: 
Miroslav MARŠÁLEK