Setkání pod Blaníkem 2018

30. 7. 2018

Louňovice p. Bl. – V době, kdy bylo českému národu nejhůř, obracel se ke svým historickým tradicím. Jedním ze symbolů je bájná hora Blaník, v něž podle pověstí dřímají rytíři, kteří přijdou obyvatelstvu na pomoc, až to bude třeba.

Tradiční setkání pod Velkým Blaníkem se uskutečnilo 7. července 2018. Poblíž parkoviště na úpatí hory se sešli komunisté, hraničáři a další pokrokově smýšlející lidé z Benešovska, Příbramska, Mladoboleslavska, Kolínska, Kladenska, Rokycanska, Prahy a dalších míst republiky. Moderátorkou byla předsedkyně OV KSČM Benešov Marie Krejčová. Mezi hosty, které představila, byl také novinář Ivan Cinka, který je kandidátem do Senátu pro letošní podzimní volby. Účastníky pozdravil poslanec a místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič. Podrobně vysvětlil situaci, v níž se nachází strana ve chvíli, kdy se rozhoduje, zda (stručně vyjádřeno) podpoří Babišovu vládu, nebo dovolí, aby se k moci dostali lidé, které znamenají ještě podstatně větší zlo. Dostavil se i poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček, přítomni byli opět poslanci Parlamentu ČR, krajští zastupitelé, předsedové okresních výborů a další významné osobnosti.

Členové Klubu českého pohraničí z Příbramska a další sympatizující členové delegací okresu přispěli aktivně k průběhu a celkové atmosféře setkání svými dvěma hraničářskými prapory, panely z akcí Klubu českého pohraničí, včetně jednoho z X. národního sněmu, fotoalby KČP a soubory tématických příspěvků z Haló novin. Věra Svobodová se svojí skupinou zajišťovala jeden ze stánků s občerstvením.

Miroslav MARŠÁLEK, foto autorka Ireny Ungrová