Vojtěch Filip: Všude žijí lidé, aneb byty pro mladé lékaře i učitele

1. 8. 2018

Chybí lékaři, chybí učitelé, chybí…chybí… Ne všude někdo chybí, ale v malých obcích a v různých částech naší vlasti ano. Co s tím budete dělat? S podobnými dotazy se setkávám dnes a denně. Nedivím se dotazům, spíše se divím, že proto náš stát a kraje ještě nenašli nějaké pozitivní řešení. Absolventy trápí nízké nástupní platy, ale také nedostatečné či cenově nedostupné zázemí. Zkuste si najít ceny nájmů například v krajských městech a přesvědčte se sami. Dát půlku výplaty, někdy i více, jen za nájem, se asi nikomu nechce. Někteří mladí lékaři tak raději prchají do zahraniční, kde si mohou pro budoucno alespoň zdokonalit řeč a získat zkušenosti, čerství pedagogové pak raději, než před katedrou pracují mimo svůj obor, kde je, žel, někdy čeká i větší odměna, než jakou má novopečený učitel.

 Nabízím jedno řešení, které je jistě možné. Odpovědnost je v tomto případě zejména na straně měst a obcí a také krajů. Ty by měly již jednou provždy skončit s bezhlavou privatizací obecních bytů a měly by naopak začít s výstavbou bytů nových. Ty by pak mohly nabídnout mladým lékařům nebo učitelům, ale třeba i pro obecní policii nebo městské služby. Nedostatkových profesí je samozřejmě daleko více. Jsem si jistý, že mladý začínající lékař jistě uvítá, pokud mu obec nabídne dostupné bydlení s regulovaným nájmem a případně ho podpoří i v pořizování ordinace.

Dostupná zdravotní péče, podpora učitelů, cenově přístupné bydlení nebo podpora výstavby nových obecních bytů jsou prioritami KSČM v letošních komunálních volbách. Přinášíme jasná řešení, žádná populistická hesla, která nikam nevedou, nebo která jen těžko někdo dotáhne do úspěšného konce. Věřím, že nás podpoříte.

Autor: 
Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR