Z toho čísla jsme si sedli na pr*el a ještě nevstali. PL zjistily, kolik peněz dostává Transparency International. Víme jména, firmy, ministerstva, všechno

17. 12. 2018

Nezisková nevládní organizace bojující proti korupci, Transparency International (TI), zveřejnila podklady, které poslala Evropské komisi kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Poukazovala v nich například na to, že ačkoliv český předseda vlády oficiálně vložil své firmy do svěřenských fondů, stále je uživatelem výhod spojených s vlastnictvím firmy. ParlamentníListy.cz ovšem byly zdrojem přímo z Bruselu upozorněny na skutečnost, že podněty TI mohou být vedeny i jinými zájmy. Ano, jde samozřejmě o peníze.

„Chceme vysvětlit vlastně všechny další kroky, které budou následovat ze strany Komise vůči dotacím pro Agrofert, a scénáře, které můžou následovat v následujících týdnech. A zároveň chceme taky zveřejnit informaci, že v pondělí podáme podnět na dalšího politika pro jeho střet zájmů,“ řekl před několika dny ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Ten se svého času mimo jiné ucházel o post ministra vnitra. Neúspěšně.

Naše redakce, jak jsme už uvedli, získala podklady z Bruselu, které ovšem nejsou mířeny na společnost Agrofert nebo premiéra Babiše, ale právě na zmíněnou Transparency International. Důvod?

„Dobrý den, posílám Vám do Prahy podklady, aby i čeští občané věděli, jaké peníze mohou téct do takzvané neziskovky. Ono totiž bude z tabulky, kterou přikládám, vidět, že platí heslo – koho chleba jíš, toho píseň zpívej,“ řekl náš zdroj, jehož identitu jsme se rozhodli po vzájemné domluvě tajit.

ParlamentníListy.cz již v pondělí ráno oslovily všechny subjekty na území České republiky s dotazy, proč vlastně peníze do TI poslaly. Zajímalo nás i to, kdo o převodu finančních prostředků rozhodl. Stranou našeho zájmu nezůstávají ani jednotlivé resorty, Úřad vlády či soukromé společnosti, jako je například SKANSKA.

A nyní konkrétně.

Z přesných podkladů, které máme v dispozici, vyplývá, že Transparency International v posledních letech na darech a příspěvcích získala astronomických 80 milionů korun. Na tuto sumu se složilo zřejmě několik desítek firem, subjektů či státních institucí. Například České dráhy přispěly na provoz TI 1 302 300 korunami, poměrně zajímavá je rovněž částka, o jakou se zasloužil Sociologický ústav AV ČR. Ten poslal 435 622 korun. Dalším zajímavým zjištěním je, že několika stovkami tisíc přispěl TI v minulosti Český svaz ledního hokeje. Důvody? Zatím nejasné, naše redakce čeká na odpovědi zástupců shora uvedených subjektů.

Část finančních zdrojů

tab.jpg

Jestliže jsme se nyní bavili v řádech stovek tisíc korun, přejděme na miliony. I na ty se totiž Transparency International v letech 2009–2017 mohla těšit. Ministerstvo vnitra zaslalo 14 812 458 korun a resort zahraničních věcí dalších 14 273 573 korun. I zde čekáme na odpověď, proč český stát přispívá (nebo přispíval) gigantickými sumami v době, kdy politici hovoří o nutnosti zvyšovat platy členů bezpečnostních sborů či učitelů. Ale ani tím nekončíme. Hodně zajímavé položky v rozpočtu totiž tvoří i instituce, jež nemají ústředí na území našeho státu.

Evropská komise dala TI přes 9 milionů korun, protikorupční OLAF (dlouhodobě se věnující premiéru Babišovi) přispěchal s částkou 4 231 583 a v neposlední řadě je tu také neziskovka Open Society Fund (blízká americkému miliardáři Georgovi Sorosovi, který mimo jiné podporuje masovou imigraci, sponzoroval kampaň Hillary Clintonové a údajně podporoval protesty proti Donaldu Trumpovi). Open Society Fund se blýskl částkou 8 936 704 korun. A že by nebylo na platy učitelů? To asi těžko, když ministerstvo školství poslalo na účet TI 3 055 393 korun.

Perličkou na dortu je pak doslova pakatel, o který se postaralo velvyslanectví Kanady, které nyní vede Barbara C. Richardsonová. To zřejmě nepovažuje práci TI za jakkoli záslužnou, a proto velvyslanectví věnovalo jen 5 tisíc korun. Asi na hezký oběd. Velvyslanectví Dánska, Finska, Norska a Švédska se také příliš nepochlapila, zástupci těchto států dali dohromady 28 tisíc.

Otázkou tak zůstává, proč česká ministerstva, ale i Úřad vlády nebo Technologická agentura České republiky v čele s profesorem Konvalinkou poslala na provoz neziskové organizace takto nepředstavitelné peníze.

Tématu se samozřejmě budeme věnovat i nadále, jakmile získáme relevantní odpovědi zástupců, které na chod Transparency International roky přispívali. Závěrem nechme promluvit náš bruselský zdroj.

„Je paradoxní, že na chod organizace, která tak vehementně bojuje proti vašemu premiérovi, přispívají právě ti, kteří dělají totéž z výkonu své funkce. Připadá mi to jako snaha násobit tlak, ale pořád působit věrohodně a nezávisle. Věřím, že vás to téma zaujme a lidem otevře oči,“ uzavřel.

Zdroj: 
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Z-toho-cisla-jsme-si-sedli-na-pr-el-a-jeste-nevstali-PL-zjistily-kolik-penez-dostava-Transparency-International-Vime-jmena-firmy-ministerstva-vsechno-563552