Volby do Evropského parlamentu se blíží

2. 5. 2019

Naše společnost se připravuje na další volby. Pro řadu našich členů a příznivců jsou to poněkud problematické volby do problematického uskupení. Evropská unie není žádným socialistickým a levicovým projektem. Byla založena neokoloniálními mocnostmi a lidmi spojenými s nadnárodním kapitálem. Proto mnoho lidí odmítá účast naší republiky, protože si myslí – (a právem), že bývalé země socialistického bloku jsou jen obtížným přívažkem tradičních zemí jako jsou Německo, Francie a nedávno ještě Velká Británie.

Ale na druhou stranu, pokud má naše levicová strana důsledně šanci ovlivnit tuto organizaci a posunout její rozhodování skutečně ve prospěch pracujících v celé Evropě, musíme jí využít. Proto si dovolím vás všechny pozvat k volbám do Evropského parlamentu. V českých zemích budou probíhat 24. až 25. května 2019. V celé Evropě pak o den déle. Vynechám teď politické souvislosti a seznámím vás s některými fakty.

Evropský parlament (EP) je jeden ze sedmi orgánů EU. Poslanci jsou voleni přímou volbou každých 5 let. Parlament má 751 poslanců. Česko zastupuje 21 poslanců. Sídlem EP je Štrasburk, ale pracuje i v Bruselu a Lucembursku. Jaké má pravomoci? Celkem velké – legislativní (Maastrichtská smlouva, Rada EU, Rozpočtová a dozorčí pomoc, ale hraje i velkou politickou roli (viz Polsko, Maďarsko). 

KSČM půjde do těchto voleb se společnou kandidátkou a heslem ,,KSČM – česká levice společně“. Naši kandidáti věří, že máme šanci uspět. Vždyť právě naše přítomnost v EP a spolupráce s Evropskou občanskou 

iniciativou (ECI) může ovlivnit změnu zákona o obecném referendu, která nám umožní rozhodnout o dalším setrvání České republiky v EU. 

Do čela kandidátní listiny zvolilo v polovině loňského prosince širší vedení KSČM Kateřinu Konečnou, současnou europoslankyni, která porazila v hlasování dalšího europoslance Jaromíra Kohlíčka. V letech 2002 – 2014 byla poslankyní za Moravskoslezský kraj, od července 2014 je členkou EP. V r. 2002 byla v 21 letech nejmladší poslankyní. Vystudovala obor hospodářská politika a obor veřejná správa na Masarykově Univerzitě v Brně. Členkou KSČM je od r. 2005, loni byla zvolena místopředsedkyní strany. Od října 2010 je také zastupitelkou Nového Jičína. 

Volební kampaň jsme rozjeli naplno 1. května na náměstí 17. listopadu od 9.00 hodin.

Fotogalerie

Autor: 
Zdeněk Borák, člen VV OV KSČM Příbram