KSČM protestuje proti požadavkům SKS

19. 6. 2019

KSČM protestuje proti nehorázným požadavkům Sudetoněmeckých krajanských sdružení

Sudetoněmecký krajanský sněm v německém Řezně v ničem nezklamal ani nepředčil očekávání vystupňovaných útoků Sudetoněmeckého landsmanšaftu na Českou republiku a český národ. Účast velvyslance České republiky v SRN Jana Podivínského a jeho slova pronesená v neděli na tomto sněmu cituji: „Věřím v evropskou budoucnost Čechů a Němců“ jsou vstřícným krokem nebo naopak slabousnahou zmírnit oprávněné obavy z výroků pronesenýchna sněmu Danielem Hermanem abavorským ministrem vnitra Horstem Seehoferem. Nejde přitom o nic menšího než o to, že předseda Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernard Posselt, již zmíněný bavorský ministr vnitra s bývalým ministrem kultury ČR Danielem Hermanem, našli společnou řeč a uspořádat za dva, tři roky takovýto sněm přímo na území České republiky. Věc je o to závažnější, že tito pánové „jen“ navazují na zcela vlastizrádnou politiku, kterou počala vláda Bohuslava Sobotky, když přimhouřila obě oči nad účastí místopředsedy své vlády Pavla Bělobrádka s již zmíněným ministrem kultury na předchozích sudetoněmeckých krajanských srazech. Mimo jiné, tak jako v minulosti i tentokrát, se jej zúčastnila bývalá ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

Komunistická strana Čech a Moravy se rozhodně ohrazuje vůči stupňujícím se požadavkům Sudetoněmeckých krajanských spolků vůči České republice, vůči nehorázným požadavkům představitelů zemské vlády spolkové země Bavorsko. Důrazně se distancujeme od vlastizrádné politicky překrucující historii a největší utrpení českého a slovenského národa stranou KDU-ČSL. Je tragické, že tyto myšlenky našly následovníky ve straně Pirátů vyjádřením poslance Jana Lipavského pro veřejná média. Kladu si otázku: koho myslel, když se vyjádřil, že se dá očekávat, že z krabičky jako čertici vyskočí „jakýsi pseudonárodovci“? Český národ? KSČMse důrazně distancuje od politiky strany Pirátů, protože pak se tato strana zařazuje mezi ty, jimž na srdci nijak neleží mírové soužití národů Evropy, Čechů a Němců. Proč místo toho nehájí například otázku vyřešení válečných reparací dosud upozaděnou, jejíž projednání KSČM právě pro budoucí mírové soužití prosazuje.

Český národ nesmí zapomenout utrpení statisíců vyhnaných občanů v důsledkuhenleinovského teroru a Mnichovskou zradou, kterou posvětily tehdejší „spojenci“ Československa: Francie a Anglie. Proto KSČM odmítá takzvané usmíření Němců a Čechů v pojetí Sudetoněmeckého landsmanšaftu, potomků Henleinovců a těch, kteří způsobili největší tragédii v historii našeho národa. Důrazně požadujeme, aby vláda České republiky i náš národ takové snahy o překrucování historie a pořádání srazů Sudetoněmeckých krajanských sdružení na území České republiky rázně odmítly. Mírovému soužití obou národů: Čechů a Němců byly položeny základy uspořádáním Evropy po 2. světové válce mezinárodními dohodami. Respektujme je.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM

Autor: 
Grospič Stanislav