Jinecko - Rejkovice: Nultá sešlost

9. 9. 2019

V sedmdesátých letech minulého století se mládež v Rejkovicích scházela u kapličky, později u nově vybudovaného hřiště uprostřed obce. Čas běžel. Maličké Rejkovice už jako samostatní obec neexistují, ale jsou součástí městyse Jince. Staré lípy u kapličky přemohla vichřice, a i hřiště už vypadá také úplně jinak. I z těch kluků a holek jsou důchodci.

Vesnice však žije dál. Staví se zde a současní zdejší mladí lidé se opět scházejí. Nejprve založili novou tradici zpívání koled a vánočních písní na Štědrý den u kapličky.

Nyní přišli s novým nápadem. V sobotu 17. srpna uspořádali „Nultý ročník Rejkovické sešlosti“. 

Posezení současných, dřívějších obyvatel společně s pravidelnými návštěvníky této osady probíhalo na hřišti ve středu Rejkovic. K příjemné pohodě přispěla hudba, kterou vybíral Michal Honzírek – DJ Teddy, mladší sportovali, starší si přišli spíše popovídat s přáteli. Ve spolupráci s městysem bylo připraveno občerstvení a děti se mohly vyřádit v nafukovacím hradu či při jiných aktivitách.

Jednou z hlavních součástí odpoledního a večerního programu byl nohejbalový turnaj trojic. V napínavém finálovém zápase zvítězil tým Rejkotek ve složení Zdeněk Rychvalský, Karel Stricz a Michal Honzírek. Druhé místo přenechali Pešlíkům, které vytvořili Radek, jeho žena Jitka a syn Radek Pešl.

Pro děti a v pokročilejší době i pro dospělé byly připraveny zábavné hry a soutěže. Zapojit do dění se nechal i starosta městyse Josef Hála (KSČM). Do rodných Rejkovic přijel i autor těchto řádků (rovněž KSČM), který zde spoluorganizoval kulturní a sportovní akce před půl stoletím. Organizátor Martin Řach s Michalem a s dalšími přáteli připravil akci, v níž by bylo škoda nepokračovat. 

Fotogalerie

Autor: 
Miroslav MARŠÁLEK