Planeta opic

14. 1. 2020

Věci se vyvíjejí šíleným tempem. Pár dnů po aktu státního terorismu vraždy v prostoru iráckého mezinárodního letiště hrozí prezident USA Donald Trump zničením íránských kulturních památek. Írán byl vzkvétající kulturou už v době, kdy se po prériích Spojených států proháněli tak akorát bizoni. S ohledem na tento fakt se nelze divit tomuto výroku ze strany představitele naší vzorové demokracie. Zločin odsoudil i pan Schwarzenberg, který sám byl na štíru s mezinárodním právem ve věci uznání Kosova.

 

V těchto dnech naše vlastní vláda plánuje vyslat dalších 60 okupantů do Afriky proti národně osvobozeneckému hnutí. Vyčlenila skoro 15 miliard korun na nákup zbytečných vrtulníků made in USA. Nijak se zatím nestaví k výzvě iráckého parlamentu o stažení mezinárodních sil ze země. 

 

A to za situace, kdy i díky podpoře KSČM došlo k navýšení rozpočtu ministerstva obrany. Příliš mi to připomíná situaci před první světovou válkou. Proto nezbývá než zatáhnout za záchranou brzdu. Nákup zbytečných vrtulníků je nyní politicky zcela nemožný, zvláště v době kdy vede boj dronů. Máme zde také funkční vrtulníky ruské provenience, které se osvědčily v náročném Afghánistánu. Vysílání dalších vojáků do zahraničí je zbytečné a stažení těch, co jsou nyní Iráku, prioritou. 

 

Domnívám se, že je úkolem skutečné levice odmítnout zbrojení a podíl na zločinech vedoucí imperialistické země. Zatímco na rodiny s malými dětmi se snadno dělá dlouhý nos, ukázat záda mocnému agresorovi bude složité. Avšak pro zachování rovné páteře nezbytné. Může se totiž stát, že až se probudíme na Planetě opic, bude již pozdě.

Autor: 
Zdeněk Milata, zastupitel Středočeského kraje, KSČM