Vostrá: Jsme suverénní země, dopis velvyslance USA Kinga mě zaskočil

27. 2. 2020

Komunisté se chtějí aktivně zapojit do přípravy státního rozpočtu na příští rok. Podle šéfky sněmovního rozpočtového výboru Miloslavy Vostré by chtěli prosadit valorizaci odvodů za státní pojištěnce i další zvyšování důchodů. K vypovězení tolerančního patentu s ANO se nechystají.

- Před několika dny zaslal americký velvyslanec Stephen King vašemu výboru dopis, v němž varuje před přijetím digitální daně, která má zdanit velké nadnárodní korporace. Co tomu říkáte?

Není to zcela obvyklý postup. Kvůli zavádění digitální daně jsme na výbor pozvali ministra zahraničí, který nám sdělil, že je všechno v pořádku, že nic nehrozí. A pak přišel tento dopis. Přiznám se, že mě to trochu zaskočilo, protože jsem přesvědčená, že pokud jde o daně, jsme suverénní stát. Na druhou stranu platí, že nejsme nějaký osamělý ostrůvek, žijeme v globalizovaném světě, a proto v případě těchto daní dávám přednost řešení přes Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Tady by podle mého názoru mělo dojít k nějaké shodě. Zmíněné firmy, které zde podnikají, na rozdíl od českých firem žádné daně neplatí.

- Takže varování hodíte za záda, nebo ustoupíte, anebo zákon o digitální dani odložíte na ěas k ledu?

Upozornění nebereme na lehkou váhu. Panu velvyslanci jsem za rozpočtový výbor jako předsedkyně odpověděla, že návrh zákona je v legislativním procesu a o tom, jaká výše daně bude, na jakou dobu bude a od kdy, rozhodne Sněmovna.

- To je sice pravda, ale váš výbor jako garant návrhu bude Sněmovně doporučovat řešení. Jaké bude?

Když jsme před rokem jednali s ministryní financí o záměru tohoto zákona, tak jsem navrhovala sazbu od tří do pěti procent. Vycházela jsem ze zkušeností některých zemí EU. Překvapilo mě, že vládní návrh počítá ze sedmi procenty. A jak vnímám debatu v rozpočtovém výboru, tak většinově se poslanci kloní k maximálně pětiprocentní dani. Půjde také o datum účinnosti zákona.

- Sdělil vám americký velvyslanec, jakou podobu by měly případné sankce za přijetí daně?

Konkrétní jnformaci dopis neobsahoval. Šlo o upozornění, že USA si mohou vyhodnotit zavedení daně jako diskriminaci svých firem, a tudíž si vyhrazují právo na reakci.

- KSČM avizovala, že chce v rámci přípravy rozpočtu na příští rok kvůli situaci ve zdravotnictví prosadit zvýšení odvodů za státní pojištěnce. Máte u ANO a ministryně financí příslib podpory?

Ve Sněmovně jsme předložili zákon, který stanoví tzv. automatickou valorizaci za státní pojištěnce podle inflace. Dosud tomu tak není a víme, že dopad do zdravotnictví je dost velký. Stanovisko vlády je negativní, takže nepředpokládám, že by návrh prošel. Proto chceme jít cestou státního rozpočtu, což by bylo zhruba kolem tří, tří a půl miliardy korun. Dovolím si připomenout, že jeden bod z naší toleranční smlouvy s ANO je, že se nemá zvyšovat spoluúčast pacientů. A jak se tváří ministerstvo financí? Musím říci, že to je jeden z bodů, o kterém chci v rámci rozpočtu jednat a předpokládám, že tam budou ještě další body.

- Jaké?

Jde o platy učitelů, byť je na ně počítán nárůst o devět procent. Byla bych velmi ráda, kdyby to šlo do tarifů, a určitě budeme jednat o navýšení příjmů nepedagogických pracovníků. Probrat chceme také zajištění sociálních služeb, kdy požadavky krajů a státního rozpočtu se ne vždy sejdou. Jde nám také o valorizaci důchodů...

- Tady se ale nejspíš vlamujete do otevřených dveří, protože premiér Babiš už oznámil zvyšování důchodů nad zákonnou valorizaci i pro příští rok.

Ano, pan premiér slibuje velmi rád a velmi často, ale my bychom byli rádi, aby to bylo v konkrétní číselné podobě.

- Člen vašeho výboru za soc. dem. Votava přišel s jakousi analýzou DPH na pivo s tím, že soc. dem. bude chtít ve zrychleném řízení schválit novelu, která by DPH sjednotila. Viděla jste tu analýzu a má avizovaný návrh podporu komunistů?

Žádnou analýzu jsem neviděla, takže se k ní těžko mohu vyjadřovat. Jediné, co mohu říct je, že daň na pivo je silně harmonizovaná v rámci EU. Veškerý alkohol, podle směrnice, musí být v základní sazbě daně, což je v našem případě 21 procent. Pokud jsme chtěli zčásti kompenzovat náklady na EET malým hospodám a restauracím, tak nebylo jiné cesty než pivo přiřadit ke stravovacím službám s nižší sazbou. Otázka je, zda tato kompenzace za EET byla správným rozhodnutím, anebo mohla mít jinou podobu.

- Už jste vyvolali s ANO na základě tolerančního patentu tzv. dohodovací řízení kvůli situaci na ministerstvu dopravy, jak ohlašoval váš stranický předseda Filip? Anebo šlo spíš o hru na výhrůžku, ze které jste vycouvali?

Pokud mám informace, tak k vyvolání tohoto řízení zatím nedošlo. Nejde o to, jestli couváme. Je tady určitý prostor pro premiéra a ministra Havlíčka, aby situaci vyřešili personálně. Trváme na tom, že není možné zachovat status quo, tedy řízení dvou složitých ministerstev

jedním členem vlády až do voleb.

- Jenže premiér už dal najevo, že to nezmění.

Myslím, že se blíží doba, kdy jednání na toto téma proběhnou. Neříkám, že to bude dohodovací řízení, ale určitě budeme toto jednání iniciovat a ptát se premiéra, jak to hodlá dál řešit.

- Pokud bude Babiš trvat na svém, může se něco změnit na vaši toleranci vládě?

Naše dohoda obsahuje sedm bodů, ale personální otázky s výjimkou konzultací při jmenování ministrů tam nejsou. Takže my se můžeme ptát, jak budou ministerstva postupovat v některých otázkách, které považujeme za klíčové. Jako třeba v případě ochrany nerostného bohatství a dalších.

- Už poněkolikáté jste předložili návrh na zrušení lustraěního zákona, což resorty vnitra nebo spravedlnosti ve shodě s pravicí i částí ČSSD odmítají. Jde o vějičku pro vaše voliče před krajskými volbami, protože musíte vědět, že schválení nemá šanci?

Chceme o tom jednat s ANO a s SPD, protože stanovisko pravicových poslanců známe. A že jde o vějičku pro voliče? Stejně jako dřív jsme přesvědčeni, že zákon je přežitý.

- Nenarosila KSČM trochu křídla? Umožnili jste vznik vlády a nyní vám někteří vyčítají, že si moc vyskakujete.

To je v pořádku. Když někoho tolerujete, tak proto, že chcete prosadit svůj politický program. Vláda je menšinová, takže si musí většinu nějak poskládat. Pokud premiér slibuje kroky v sociální oblasti, je vysoce nepravděpodobné, že by většinovou shodu našel v pravicové části spektra. Blíží se parlamentní volby a my přece nemůžeme prohlásit: my jsme tu vládu tolerovali a jen čekali, jak to dopadne. Nechceme chytat kočku za ocas, jako že ministerstvo něco předkládá a my říkáme milostivě ano - ne. Musíme lidem říci, že máme jinou představu. My si nevyskakujeme, ale snažíme se prosadit ze svého programu co nejvíc.

- Ale podle preferencí se nezdá, že by vám to občané věřili.

Pokud se to nějak nezmění a zůstaneme v příštích volbách někde kolem sedmi osmi procent, tak v porovnání s ČSSD i s jejím vládním angažmá za premiéra Sobotky to budu považovat za úspěch.

- V tolerančním patentu jste si dali i podmínku ochrany vody. Ve Sněmovně čeká na projednání váš návrh ústavního zákona. Vláda k němu ale dala nesouhlasné stanovisko. Budete jednat s ANO a ČSSD, aby svůj postoj změnily?

Již jsme jednali. Nejsme sami, kdo takový návrh dal, obdobný předložili i lidovci. Je dohoda, že oba návrhy se nechají projít prvním čtením a v rámci druhého se bude hledat podoba ústavní ochrany vody, která bude právně i legislativně v pořádku.

- Ministryně Schillerová chystá daňový balíček pro příští rok, jehož součástí má být i zrušení stovek daňových výjimek. Mluví se o stravenkovém paušálu. Další se mají týkat bydlení včetně hypotečních úvěrů. Jak se vám tyto změny líbí?

Daňové výjimky se nelíbí ani prezidentovi. Když jsme u něj byli, upozornila jsem ho, že my nebudeme bianco pro zrušení všech výjimek. Určitě nepodpoříme ty, které pomáhají rodinám s dětmi, které pomáhají bydlení. V poslaneckém klubu debatujeme o stravenkovém paušálu, zda peníze nebo stravenky. Chápu zaměstnance i podnikatele že upřednostňují peněžní částku. Když ale stát něco daňově zvýhodňuje, tak by měl říci, co preferuje. Jestli chce dát úlevu na dani pro stravování, tak by měl trvat na tom, aby byla na stravování také využita. Jestliže si za člověk za ty peníze na jídlo může koupit boty, tak s tím mám docela problém. Myslím si, že účelnost by měla být zachována.

- V dubnu bude sjezd KSČM. Budete kandidovat na místopředsedkyni?

Nějaké nominace mám a potvrdila jsem, že kandidovat budu.

Odpověděla jsem mu, že o tom, jaká výše daně bude, na jakou dobu bude a od kdy, rozhodne Sněmovna

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Přepsáno z rozhovoru Práva dne 27. 2. 2020