Školáci obnovují tradici

19. 3. 2020

Již zhruba třicet let k nám intenzivně pronikají vlivy ze zemí západní Evropy, anebo dokonce ze zámoří. Týká se to i kulturních akcí. Přitom my, tak jako jiné slovanské národy, jsme měli krásné tradice, které by si pozornost rozhodně zasloužily. O připomenutí jedné z nich se pokusili nadšenci z městyse Jince.

 V loňském roce uspořádali učitelé a žáci ZŠ a MŠ po mnoha letech oslavu masopustu. A líbila se.

Proto je logické, že se organizátoři rozhodli tuto akci zopakovat. Uskutečnila se v úterý 25. února odpoledne. Učitelky, žáci a další příznivci si dali na přípravě ještě více záležet, a tak není divu, že měla ještě větší úspěch mezi spoluobčany než vloni.

Slavnostní průvod vyšel od budovy základní školy poté, co dostal svolení od zástupce ředitele Miroslava Včelaře. Pod vedeném pana Strakatého v podání paní učitelky Renaty Hladové se vydal Slavíkovou ulicí na parkoviště u kovárny. Odtud po taneční vložce pokračoval dále po hlavní ulici do parčíku u Sokolovny. Další zastávka byla v Žižkově ulici před Společenským centrem Josefa Slavíka. Uvnitř budovy připravily ženy pro účastníky občerstvení, aby pochodující načerpali síly na cestu do cíle, který byl opět v areálu základní školy.

Velkou práci si dali mnozí učitelé i rodiče s tvorbou masek. Některé z nich byly inspirovány přímo masopustem, jiné se snažily připomenout život v Čechách v minulosti i současnosti.

Fotogalerie

Autor: 
Miroslav Maršálek