Kováčik: Potravinová soběstačnost není sprosté slovo

25. 3. 2020

Poslanci v úterý v omezeném počtu schválili všechna vládní opatření, která mají pomoct v boji s dopady koronaviru. Kývli na rozšíření ošetřovného, odpuštění záloh na zdravotním a sociálním pojištění, pozastavení EET, posunutí maturitních zkoušek i zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard korun. V úterním večerním pořadu Devadesátka se k tomu vyjádřil i předseda Poslaneckého klubu KSČM a místopředseda zemědělského výboru sněmovny Pavel Kováčik.

"Jsme pořád na začátku, ale myslím si, že se nám podařilo všechno schválit a nastartovat na to, aby se ty nejhorší dopady, které krizová opatření pro občany přinášejí, podařilo vykompenzovat. Podařilo se schválit ošetřovné a pokud by ta opatření trvala i po 12. dubnu, tak jsme navrhli, aby se to ošetřovné zvedlo z 60 % na 80 %. Je důležité si uvědomit, že rodiče nejsou jen tak doma s dětmi, ale je to zodpovědná pozice, protože po nich v podstatě budeme chtít, aby se účastnili nějakého procesu vzdělávání, takže to zvýšení má smysl," řekl Kováčik v České televizi.

V květnu měla být spuštěna třetí vlna EET, která se tedy týká lékařů, právníků, autoservisů, dopravy, zemědělství, výroby potravin a řemeslníků. V úterý byla pozastavena. "Nejsem pro to, aby se EET úplně zrušilo, ale aby se pozastavilo jen po dobu krizových opatření. Přínos vidím ve snížení administrativní zátěži,“ pokračoval.

Schodek státního rozpočtu má být 200 miliard korun. Zvýší se v zemi inflace? "Na tyto předpovědi si musíme ještě nějakou dobu počkat. Samozřejmě, že každá takováto věc má vliv na inflaci. Je to ale složitější než pouhé zvýšení schodku. Otázkou je, jakým způsobem se pohnou ceny zboží, které se k nám dováží a tady si musím přihřát svoji zemědělskou polívčičku. V okamžiku, kdy bude konečně reagováno na to, že potravinová soběstačnost není pouze sprosté slovo, tak si myslím, že bude vytvořený polštář proti případným budoucím možným krizovým situacím a také třeba nekontrolovanému růstu potravin, které musíme dovážet, mám na mysli např. zeleninu.

Záznam pořadu Devadesátka na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/220411058130324/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24