60% mzdy

23. 12. 2020

60% mzdy pro zdravotníky v Kladenské nemocnici

Dobrý den přátelé, 8. 12. 2020 vyšel na Novinky.CZ článek, který hned v nadpisu budí velké emoce. Autor v titulku uvádí, že zdravotníci v kladenské nemocnici dostanou za svou práci jenom 60% mzdy. To nadzvedlo i mne jako zdravotníka, který pracuje dlouhá léta ve zdravotnictví. Musím říci, že tato informace mne docela vyděsila, v dnešní době kdy jsou zdravotníci na pokraji vyčerpání a lidské zdroje ve zdravotnictví jsou na pokraji naprostého zřícení se stane taková věc. Nezaplatit někomu za náročnou práci je opravdu na hranici únosnosti.

Pravdou je, že zdravotníci kladenské nemocnice dostanou standardní plat za svou práci v plném rozsahu a odměna ze zmiňovaných 60% je příspěvek, který je vyplácen pracovníkům, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty u kterých je prokázán Covid 19. Jedná se tedy o 60% příplatku za práci ve stíženém prostředí, toho času infekčního oddělení.

Bohužel, Oblastní nemocnice Kladno, není rozhodně ekonomicky zdravá a její Cash flow je tedy na velmi nízké úrovni. V minulém volebním období sice vládnoucí strana věnovala kladenské nemocnici dost pozornosti, ale evidentně to nestačilo, protože hned po volbách došly finanční rezervy nemocnice. Tento osud asi v brzké době bude bez výrazné pomoci zřizovatele a ministerstva zdravotnictví čekat více poskytovatelů zdravotnické péče, které zřizuje Středočeský kraj.

Co se týká odměny za práci s covid pozitivním pacientem, tuto náročnou práci vykonávají i jiné složky, které jsou zřizované středočeským krajem a za tuto náročnou práci se jim nedostává žádné finanční kompenzace.

Minulé vedení kraje se i přes mnohé signály, které přicházely z poradních sborů zastupitelstva, chovalo k těmto poskytovatelům zdravotní péče dosti macešsky co se týká jejich podpory a dokonce nutilo organizace vyčerpat ekonomické rezervy, které byly vytvářeny po dlouhou dobu. Tato politika udělala v rozpočtech těchto organizací své.

Nové vedení kraje nebude mít rozhodně lehkou práci, protože náklady zmiňovaných organizací díky situaci, která nastala rostou a zřizovateli se krátí rozpočet. Tento fakt se již nyní projevuje ve škrtech v rozpočtu kraje. Nebude tedy rozhodně jednoduché do budoucna vybalancovat potřebu finančních prostředků těchto organizací.

Práce v tomto odvětví je velmi náročná fyzicky i psychicky a tak je rozhodně namístě věnovat tomuto odvětví dostatek pozornosti.

Jindřich Havelka