Nová vlna politických žalob v Polsku

8. 3. 2017

Úřad prokurátora vydal rozhodnutí obnovit obžalobu členů Komunistické strany Polska (KSP) a redakčního týmu periodika „Brzask“, obžalovaných z „propagace totalitního režimu“.

2. února oblastní prokurátor v Katowicích, který tvrdí, že „odkazování na marxisticko-leninskou ideologii ukazuje na propagaci totalitního systému“, podal odvolání proti rozhodnutí oblastního soudu v Dąbrowe Górniczi nepokračovat v právních procesech, trvajících déle než rok.

První rozsudek v tomto případu byl vydán 31. března 2016 v normativních procesech, založených na obviněních, podaných prokurátorem a v nepřítomnosti obžalovaných. Čtyři členové KSP a redakční rady „Brzasku“ byli odsouzeni na 9 měsíců společensky prospěšných prací a k pokutám za „přímé odkazy na komunistický systém a marxismus-leninismus“. Všichni obvinění podali proti verdiktu odvolání a požadovali běžný proces.

26. ledna soud rozhodl v případu nepokračovat. Ve verdiktu uvedl, že KSP i „Brzask“ jsou legální. Soud nezjistil v jeho vydáních žádnou propagaci totalitního režimu. Dodal, že „identifikace s komunistickou ideologií není vystavena trestu“.

Deset dnů před tímto verdiktem zemřel jeden z obžalovaných, Marian Indelak.

Teď se má případem zabývat okresní soud v Katowicích.

www.solidnet.org 3. 3. 2017, Komunistická strana Polska

Stanovisko KSČM ke snaze obnovit proces se členy KS Polska

Komunistická strana Čech a Moravy vyjadřuje solidaritu s polskými soudruhy, členy Komunistické strany Polska a redakční rady časopisu Brzask, odsouzenými 31. března 2016 v nepřítomnosti na základě diskriminačního zákona o „totalitním státním systému“.

Po pozdějším zastavení procesu místním soudem prokurátor v Katovicích v únoru letošního roku rozhodl o obnovení žaloby. Je to jen další z řady útoků proti těm, jejichž jediným „proviněním“ je snaha o spravedlivou společnost a rovné, důstojné podmínky k životu všech občanů. Snahou o obnovení procesu s polskými soudruhy je porušena všeobecná svoboda projevu, demokratické právo každého člověka svobodně vyjadřovat vlastní názor.

Požadujeme okamžité a bezpodmínečné zrušení obžaloby a zastavení diskriminace svobodných občanů svobodného demokratického státu.