V. Filip: KSČM se stala jedinou levicovou stranou v naší republice

15. 3. 2017

ČSSD má za sebou svůj tolik očekávaný sjezd. Podle analytiků však prožívá začátek svého konce. Sjezd totiž nepřinesl žádnou převratnou změnu, což i mnozí očekávali. Došlo jen ke kosmetickým změnám ve vedení strany. Nerad se vměšuji do záležitostí jiných stran, a proto nehodlám tento sjezd hodnotit. Byl to souboj bez utkání, ale utkání se ani neočekávalo.  Neznám pozorovatele vně ČSSD, který by byl opačného názoru. Dokonce nešlo ani o souboj idejí, ale i to se dalo předpokládat. Sociální demokracie totiž pro mocenské pozice zcela rezignovala na své předvolební sliby! A tedy i na vlastní program, který se jako téměř vždy stal jen kusem papíru. Stačí si připomenout, kolik z programu ČSSD splnila a kolik ne.

Konkrétně mám na mysli nejen revizi tzv. církevních restitucí, které jsou neodůvodněným darem jak těm, kteří nikdy pro naši zemi nepředstavovali oporu v prosazení národních zájmů, tak těm, kteří ani před rokem 1989 neexistovali a tedy nemají co restituovat. Leda by byli okradeni režimem po roce 1990 resp. 1992. Navíc takové převody pokřivují majetkové vztahy ve společnosti, dál oslabují stát, ale i veřejný prostor a dokonce i ohrožují majetek fyzických osob. 

Bohuslav Sobotka, stejně jako v minulosti Vladimír Špidla, který mu dělá dál poradce, se vzdal skutečné levicové, solidaristické  politiky a nehodlá se k ní vracet. Pokud snad byly patrné nějaké snahy ze strany ČSSD a jejího naplňování levicové politiky, šlo velmi často o špatné  opisování našeho programu. A jak víme ze školy, opisovat se nemá. Už vůbec nebudu hodnotit část zahraniční politiky naší země a její postavení v EU. Je mi těžko a nemohu se smířit s tím, že se Sobotka podřídil a realizuje politiku A. Merkelové. Pak nás jasně nemůže být dostatečně slyšet v EU! 

 To vše je ale velká šance pro KSČM, která voličům nabízí jasný, reálný a realistický program. Rozhodně neuhýbáme, abychom se jen zavděčili někomu jinému. Na jednu stranu mě mrzí, že z politické scény se vytrácí jedna ze zásadních levicových stran. Širší levice tak dostává "na frak". Naštěstí pro občany naší země, a nejen pro levicové voliče, je zde KSČM. Ta jde do voleb s jasným a propracovaným programem, jenž bude sloužit většině občanů, která poctivě pracuje nebo v produktivním věku pracovala, platí daně a za ně chce od státu, aby jejich daně utrácel prioritně za jejich potřeby, nikoli pro někoho jiného. Politika musí znovu získat smysl. I to je naším úkolem. Na rozdíl od některých jednáme věcně a držíme slovo.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM