Jak na »korupční chobotnici«

27. 4. 2017

»O korupci se sice píše den co den, většinou je to však jen plané moralizování. Každá z těch kauz se líčí jako ryze osobní poklesek, hyzdící jen zdravý systém. Naším dnešním cílem je nahlédnout problému pod kůži mnohem hlouběji,« uvedl včerejší seminář Korupční chobotnice: podhoubí,
chapadla a cesty k nápravě místopředseda ÚV KSČM Josef Skála.
Makroekonom Jiří Malý nastínil mozaiku tří vzájemně propojených patologií - samotné korupce, »morálního hazardu«, vestavěného přímo do institucí dnešní ekonomiky, a »dobývání renty« díky vlivu na politické rozhodování včetně záměrných »děr« v zákonech. I řadou donebevolajících údajů dokumentoval, že tato trojhlavá »chobotnice« popírá celý katechismus o »neviditelné ruce trhu«, odměňující i trestající úměrně reálnému výkonu. Vytváří naopak parazitní vrstvu, která bohatne díky porušování psaných i nepsaných norem. Ztráty a náklady svého »bezrizikového podnikání« přenáší na všechny ostatní. V tom tkví i klíčový zdroj rychle rostoucí příjmové a majetkové nerovnosti, ochromující rozvoj přiškrcenou kupní silou všech, kdo za své příjmy nakupují reálné zboží a služby. Jde o systémový problém, řešitelný jen zásadní systémovou změnou.
Projektový manažer Pavel Posolda navázal mj. rozborem slabin legislativy o veřejných zakázkách. Právě to, co korupci otevírá prostor, totiž upravuje jen velice obecně. Nabídl proto i přehled »typických příznaků«, jež na korupční praxi upozorňují. Na odpor, na němž si bude lámat zuby, narazí teprve, až se téma zpřístupní srozumitelně široké veřejnosti a boj s korupcí najde oporu v ní. Jak na to - i konkrétní fakta, jež zazněla -nabídne úplný audiovizuální záznam semináře na webu a Facebooku KSČM.

Foto: Josef Skála (vpravo) a Pavel Posolda
FOTO - Haló noviny/Radovan RYBÁK

Autor: 
Radovan RYBÁK