Sobotka řešení nehledá, chce konflikt

12. 5. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stále přilévá olej do ohně vládní krize. Nejenže vzkázal z Lucemburska, že Zemanovy pokusy zprostředkovat mezi ČSSD a ANO kompromis odmítá, ale začal také pracovat na kompetenční žalobě na prezidenta.

Prezident Miloš Zeman svolal ve středu večer do Liberce jednání s představiteli vládních stran. Na schůzku přinesl dva návrhy, předčasné volby a vláda bez lídra hnutí ANO Babiše i bez současného premiéra Sobotky. Předčasné volby koaliční politici odmítli ihned a bez rozdílu. O druhé variantě chtěli jednat ve svých stranách. Premiér Sobotka, který byl v době liberecké schůzky na návštěvě v Lucembursku, však poslal na Hrad ostrá slova. Podle něj Zemanova usmiřovací schůzka měla »jen odvést pozornost od problémů ministra financí Babiše a prezidentovy povinnosti odvolat podle jeho návrhu Babiše z vlády«. Sobotka tak zvolil silové řešení a přetahování se Zemanem, od něhož si zřejmě slibuje oživení skomírajících preferencí kdysi silné ČSSD.

Naopak ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) při prohlídce opravované dálnice D1 na Benešovsku řekl, že by »kabinet mohli opustit Babiš i Sobotka a dovládli by ti, kterým podle něj zůstala chladná hlava«. Poukázal i na to, že do voleb zbývá několik měsíců, sestavení přechodné úřednické vlády by podle něj nemělo smysl.

Místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš se podivuje nad postojem Sobotky i ANO. Nerozumí tomu, proč se drží za každou cenu vládních křesel. »Cestou k řešení ústavní krize by bylo vyslovit nedůvěru vládě,« řekl Dolejš. S tím souhlasí i předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik. »Ať tato koalice setrvá v jakémkoli formátu, už nic nového nepřinese. Vládní krize se zjevně neřeší, její aktéři na tom nemají zájem, krize se jen dále prohlubuje. Je potřeba, aby tahle fraška skončila,« řekl Kováčik s tím, že v případě, že by sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, dovládla by v demisi, nebo by nastoupil úřednický kabinet. »Nejsou zcela mimo hru ještě ani předčasné volby,« dodal Kováčik.

Odpoledne Sobotka zatlačil na pilu ještě více. Oznámil, že se počátkem příštího týdne sejde s experty, aby připravil návrh kompetenční žaloby na prezidenta Zemana, kterou podá k Ústavnímu soudu. Ťok v reakci na sociálnědemokratický tlak připomněl, že odvolání ministrů si rozmýšleli i Zemanovi předchůdci, Václav Havel a Václav Klaus. Sociální demokraté podle něj ztrácejí nervy. »Myslím, že se tady vyvolává trošku větší hysterie z toho, že někomu nevycházejí předvolební průzkumy,« dodal Ťok.

Zeman na Sobotkovo vyhrožování reagoval prohlášením, že sám podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce požádat o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Rozhodnutí soudu je připraven respektovat, řekl na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Libereckého kraje.

Další kroky v souvislosti s vládní krizí učiní po svém návratu z cesty do Číny, na které je od 18. května.

Autor: 
(ste)
Zdroj: 
halonoviny.cz