Profesor Krejčí rozsekl vládní krizi: Babiš by měl vyjít do ulic. Sobotka nevidí koncovku. Když se přidala pražská kavárna a veřejnoprávní média, začalo se hrát o Hrad

15. 5. 2017

ROZHOVOR Nesrozumitelná defenziva, navíc zbytečná. Není co ubránit. „Šmudláním, které Babiš předvádí, to nemůže vyhrát.“ Ať vyjde raději do ulic, v přímé kampani bude pro lidi zajímavý, říká rázně profesor Oskar Krejčí: „On by měl říct: Vy jste porušili koaliční smlouvu, s vámi nespolupracuji, a přejít do protiútoku.“ Politolog sčítá hnutí ANO hrubé chyby a ptá se, na co obhajovat křesla v nefunkční vládě, když už stejně běží předvolební kampaň a v parlamentu ANO překřičí? Profesor připouští, že jít do ulic je rizikové, navíc některé myši už opouštějí loď, ale jde stále o lepší variantu, než stát se otloukánkem a čekat, až mu půjčí koblížek. Krejčí také připomíná: „O krále se hraje především.“

Vicepremiér Andrej Babiš trvá na tom, že z vlády neodejde, dokud nerozhodne prezident. ANO ale už navrhlo své kandidáty na pozice, které zastává. Reakce premiéra byla tato: Na pozici ministra financí odmítl Alenu Schillerovou a Richarda Brabce by akceptoval jako vicepremiéra. Lze aktuální přístup Babiše vnímat jako nesoudnost, protože nechce sám odejít, nebo bude nakonec považován za někoho, kdo chce pomoct k tomu, aby byla vláda funkční? Do jaké míry nastal dnes zlom ve vládní krizi?

Zlom to není, jen pokračování. Mám-li být úplně upřímný, tak si myslím, že už minimálně týden dělá hnutí ANO hrubou chybu v tom, že neodejde z vlády. Co udělal Sobotka, tedy odvolání Babiše z funkce vicepremiéra, je flagrantní porušení koaliční smlouvy. Od té doby působí hnutí ANO nesmírně defenzivně a zvláštním způsobem ublíženě. Na voliče tohle nikdy nebude působit dobře. Dávno měl Babiš říct: odcházíme se věnovat předvolební kampani. Jeho místo je dnes na ulici, ne v Poslanecké sněmovně, kde stejně nikoho nepřekřičí. Kdyby dělal přímou volební kampaň, tak je na tom podstatně lépe, než když hájí divné pozice ANO, a působí to, jako by měli rozdělané nějaké kšefty a báli se od nich odejít. Takhle se politika nedělá. Základní sdělení je: nesrozumitelně jsou v defenzivě a sami se zesměšňují. Šmudláním, které Babiš předvádí, to nemůže vyhrát. Pomalu aby se začal omlouvat. Když vyjde do ulic, bude zajímavý, lidé budou chtít slyšet jeho názor. Navíc to umí.

Ale kdyby sám odešel z vlády, tak by si to veřejnost mohla přebrat i jako signál, že dal za pravdu premiérovi, že couvá, ustupuje a vlastně uznává, že pochybně obchodoval, ovlivňoval média a podobně…

Ne. On by měl říct: Vy jste porušili koaliční smlouvu, s vámi nespolupracuji. Přejít do útoku. Obranářské postavení mu z volebního hlediska nevyhovuje. Dnes už se v podstatě nevládne, ministerstva nějak fungují, ale vláda jako kolektivní orgán je nefunkční. Na co obhajovat místa ve vládě, když se stejně dělá předvolební kampaň a v parlamentu ho jen překřičí. Podle mého názoru je to strašně defenzivní přístup. Teď mluvím jako politolog, osobně samozřejmě nefandím oligarchům.

Navíc některé myši už opouštějí loď, jak vidíme s europoslanci. Je klidně možné, že se vedení ANO obává, že přechodem do ryzí opozice ztratí některé struktury. To je samozřejmě možné. Ale oni je ztratí i takto. To je vidět na Teličkovi. Dnes by se měli opřít o pozice, které mají na krajských zastupitelstvích, a jet čistou kampaň, vymanit se ze sporů kolem vlády, které nemohou vyhrát. Vždyť se podívejte, zasedá Bezpečnostní rada státu a projednává, jestli Babiš neměl přímý vstup do živých spisů. A co takhle projednávat, že někdo odposlouchává místopředsedu vlády? Vždyť co je větším bezpečnostním rizikem pro stát? Já jsem samozřejmě proti tomu, aby měli oligarchové přístup do živých spisů, ale ohrožením státu je odposlouchávání místopředsedy vlády. Defenziva je zbytečná, není co ubránit.

Do jaké míry se kauza kolem dluhopisů, kompromitující nahrávky a obecně důsledky vládní krize promítnou do popularity hnutí ANO? Stane se skutečně Babiš mučedníkem a Sobotka mu přináší vítězství ve volbách na stříbrném podnose? Znemožnily se „tradiční politické strany“, nebo konečně došlo na nebezpečného oligarchu, který ohrožuje demokracii?

Pro určitou skupinu platí jeden argument a pro jinou druhý. O co se přou? O obraz věrohodnosti. Argumenty, které použily obě strany, jsou stejně věrohodné, dokud do toho nezasáhnou orgány činné v trestním řízení, tak hovoří jeden předseda partaje proti druhému předsedovi partaje. A oba na to v této fázi, přesněji řečeno jejich strany a hnutí, doplácejí. Dokud nepřejde někdo do čisté ofenzivy, výsledky jsou ve prospěch třetího, kdo se směje. Nejde brát situaci, že jeden vyhrává a druhý prohrává. V této fázi prohrávají oba. Samozřejmě že je nepřijatelné, aby oligarchové zasahovali do živých spisů. Že se pletou do sdělovacích prostředků, o tom jsme nikdy nepochybovali, že… Jen teď je na to důkaz, který ale druhá strana zpochybní tím, že prohlásí, že záznam je sestříhaný. Argument proti argumentu, dokud vše nevyšetří orgány činné v trestním řízení, těžko se dá říci, na čí straně je pravda. Je to volební kampaň a hnutí ANO se dostalo do defenzivy. Do značné míry vlastní vinou.

Lze předpokládat, že v ČSSD mohou uvažovat i tak, že pokud Babiš zmizí z vlády, sníží se mu publicita a tzv. sejde z očí, sejde z mysli a klesnou mu preference. Vy si myslíte, že tahle úvaha není správná? Jistě, i kdyby Babiše ignorovala část médií, další o něm psát ráda budou, protože zajímal veřejnost vždycky…

Nedá se takto uvažovat. Babiš má stejně dnes v médiích hlavně negativní obraz kvůli kauzám kolem dluhopisů, odposlechů a Čapího hnízda. Musí se soustředit na úplně jinou politickou aktivitu, ne se prát o svůj obraz v parlamentu a v televizi. To je pořád, pořád jen obranářské a s obranou podle mého názoru nemá šanci. Podle ústavy premiér odvolává a jmenuje ministry a postavení figurek na šachovnici je ústavou dané a s tím nic nenaděláte. Jde jen o to, umět s figurami pořádně hrát, a to se Babišovi vymklo z rukou.

Když říkáte, že jeho místo je teď spíš na předvolebním mítinku v ulicích, bude tam ale mít s čím hrát? Vystačí si Andrej Babiš v kampani se současnou rétorikou? V podstatě se dá předpokládat, že princip bude stejný jako ten, se kterým do politiky šel, takže opět „Babiš proti všem“. Bude to fungovat?

Ano, ale když zůstane ve vládě, bude akorát navíc ještě otloukánek, který se neumí bránit. Člověk by mu půjčil koblížek. Samozřejmě že je to rizikové. Když odejde do ulic, neznamená to, že vyhraje. Ale rozhodně nevyhraje tím, že se bude prát o křesla ve vládě.

Jak tahá podle vás figurkami premiér Bohuslav Sobotka?

Hraje vabank. Vidí sílu ústavních předpisů, ale hrací koncovku ne. Celé je to rozehrané tak, že situace ČSSD poškodí. Jsem proti oligarchům, ale musí se to dělat jinak.  

Zaznívají názory, že vlastně nejde o vicepremiéra Andreje Babiše, ale spíš o prezidenta Zemana. Co vy na to?

Myslím si, že Sobotkovi o tohle nešlo, alespoň ne zpočátku. Ale když se zapojily pražská kavárna a veřejnoprávní média, začal souboj o Hrad. O krále se hraje především, ale myslím si, že Sobotka nepočítal s tím, že se vše na Hradě zkomplikuje. Řada jeho tahů byla chybných. 

Premiér avizoval, že se sejde s experty, aby připravili návrh kompetenční žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro případ, že by Andreje Babiše odmítl odvolat z vlády. Miloš Zeman při návštěvě Libereckého kraje uvedl, že se chce obrátit na Ústavní soud, aby posoudil, zda je prezident povinný na přání premiéra odvolat ministra. Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby. Jde pouze o argumenty, které nenastanou, protože nakonec prezident kývne Sobotkovi na odvolání Babiše, nebo se ještě, než k tomu dojde, budou čelní představitelé státu s lejstry střídat u Ústavního soudu? 

Je to zbytečná komplikace. Takto si navzájem drásají rány místo toho, aby dělali čistou kampaň. Stejně to není nic jiného než snaha o předvolební kampaň. Kompetenční spory jsou samozřejmě zajímavé, ale v podstatě apolitické.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Profesor-Krejci-rozsek...

Zdroj: 
Parlamentní Listy